Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bilracen kan öka föroreningarna i Bråviken

"Det är ju inga el-bilar de kör omkring med direkt"

Boende oroas även för miljön runt parkeringen.

Boende oroas även för miljön runt parkeringen.

Foto: Privat

Miljö2021-01-27 06:45

Parkeringen vid Kolmårdens djurpark är ett strikt vattenskyddsområde, där de boende i närheten inte ens får installera bergvärme eller gräva brunnar eftersom det finns en risk att vattnet som rinner ner i Bråviken förorenas.

– Gifter från den mest besökta parkeringen i länet spolas med regn och smältvatten via dagvattenbrunnar rakt ut i Bråviken. Samtidigt kan en villaägare få grova böter för att tvätta bilen på garageuppfarten, säger en granne.

Via brunnar och Kopparbobäcken rinner dagvattnet orenat ner i Bråviken.

– Det finns många aspekter på varför det är dåligt att köra illegala race på djurparkens parkering, en av dem är att grannar störs av ljudet, en annan är att miljön kan ta stryk, säger en av de boende i närheten.

Parkeringen rymmer 2 000 platser, det i sig kan ge en miljöpåverkan när vattnet rinner ner i brunnarna. Att köra race på platsen ökar risken för att partiklar i luften, men också från asfalten, hamnar i dagvattenbrunnarna.

– Det är ju inte jättemiljövänliga bilar som åker där, inga el-bilar om jag säger så, säger Folkbladets läsare som upplever att djurparken inte tar frågan på tillräckligt stort allvar.

– Vi följer de riktlinjer som berörda myndighet ställer på oss och vår verksamhet. Detta kompletteras med tillsynsbesök årligen från Norrköping kommuns miljöenhet. När det gäller utsläpp av dagvatten i vårt närområde och i detta specifika fall Kolmårdens största parkering utförs egenkontroll samt att det finns beredskapsrutiner upprättade för akuta läckage från fordon, säger Jimmy Persson, affärsområdeschef Park & Djur.

Från kommunens sida säger man sig däremot inte känna till situationen.

– Vi har tillsyn flera gånger om året när det gäller Kolmårdens djurpark, men det här är något som vi inte kände till och som vi behöver titta närmare på, säger Anna Eriksson, miljöskyddsinspektör på Norrköpings kommuns miljökontor.

När nästa tillsynsbesök ska göras vet hon inte.

– Men vi kommer så fort som möjligt att titta på vilka krav på en eventuell utredning som kan ställas på hur djurparken hanterar dagvattnet, säger Anna Eriksson.

– Dessa aspekter tillsammans med både störning av grannar och säkerheten för andra trafikanter och fotgängare i området borde räcka för att djurparken gör krafttag. Att man säger att man inte har råd att sätta upp bommar och stängsla in parkeringen, när man trots pandemin hade upp mot 10 000 besökare varje dag i somras är skrattreatande, säger en av de boende i området.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!