Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill skärpa kontrollerna av ensamkommande

Nya Moderaterna vill skärpa kraven för åldersbestämning av ensamkommande barn. "Vi tycker inte att Migrationsverket skött sitt uppdrag", säger oppositionsrådet Sophia Jarl.

M-topp i Norrköping. Elisabeth Svantesson, integrationspolitisk talesperson, fanns på plats när de lokala företrädarna Sophia Jarl och Jirina Klevstigh presenterade moderaternas förslag om att kommunen bör införa åldersbestämning på ensamkommande flyktingbarn.

M-topp i Norrköping. Elisabeth Svantesson, integrationspolitisk talesperson, fanns på plats när de lokala företrädarna Sophia Jarl och Jirina Klevstigh presenterade moderaternas förslag om att kommunen bör införa åldersbestämning på ensamkommande flyktingbarn.

Foto: Matz Glimhed

migration2016-05-14 06:30

Moderaterna går till ett fränt angrepp mot verkets kontroll av åldersbestämning, kallar den i det närmaste "obefintlig".

– Problemet är stort. Det sätter hård press på socialtjänsten över hela Sverige. 2015 tog Sverige emot 35 000 ensamkommande flyktingbarn – det motsvarar hälften av alla som kom till EU förra året. I 23 av 28 medlemsländer finns kontrollen. I vissa länder har det visat sig att upp till en tredjedel angett fel ålder, påminner Elisabeth Svantesson, före detta arbetsmarknadsminister och numer integrationspolitisk talesperson hos M.

Migrationsverket har tidigare angett att det är den asylsökande som ska göra sannolikt att han är minderårig – och har också tagit fram en konsekvensanalys. Ifall åsikterna mellan verket och en kommun skiljer sig. Där skriver myndigheten att deras bedömning inte är bindande utan att det står fritt att göra en egen och att det avgörande ansvaret vid misstanke om att en asylsökande är vuxen ligger hos kommunen.

I dag – i händelse av misstanke om överårig – skickar Norrköpings kommun tillbaka ärendet till Migrationsverket. Förra året kom 349 ensamkommande barn till Norrköping. Prognosen för 2016 var 400 – innan beslutet om id-krav.

– Här saknas rutiner. Är man över 18 år ska man skickas tillbaka till Migrationsverkets asylprövning och hamna i en ny kö. Är man yngre ska man hamna på ett HVB-hem (hem för vård och boende, vår anm). Det är bara rimligt. Kommunen ska också rapportera in tveksamma fall för att säkerställa att elever hamnar i rätt årskurs. Vi har också köer i förskola, grundskola och språkintroduktionen. Man tar ju en plats för någon annan.

– Ingen i Norrköping ska kunna ljuga om sin ålder. Då bör man gå med på en kontroll, det är inget konstigt i det. Det handlar om rättigheter och skyldigheter, säger Sophia Jarl.

Partikollegan Jirina Klevstigh, 2:e vice ordförande i socialnämnden, betonar också:

– Det kan vara en stor skillnad på en 20- och en 16-åring som placeras på ett HVB-hem. Det är stor skillnad på vuxna och barn, de ska inte mixas här. Just nu kan vi bara acceptera att ta emot dem. Vi vill istället ha möjlighet att kontrollera ålder och sedan debitera Migrationsverket för tjänsten.

Sophia Jarl:

– De har fått ett uppdrag av regeringen och misslyckats. Vi vill pröva vem ska stå för notan.

Frågan om ålderskontroller har dock splittrat läkarekåren och många läkare vill inte genomföra dem.

– Det måste gå att hitta läkare som gör dem. Fungerar det i 23 av 28 EU-länder ska det gå här också. Att inte låta läkare bedöma är ju mindre rättssäkert. Men inget system är hundraprocentigt, säger Elisabeth Svantesson.

Vad säger ni till de som menar att förslagen mest är ett röstfiska i SD-vatten?

– Under hela förra året omprövade vi vår integrationspolitik efter de nya utmaningar som kom. Fokus är att lösa problemen. Hur andra partier förhåller sig kan vi inte göra något åt, säger Elisabeth Svantesson.

Kommunens kostnader för att ungdomar ska få plats på HVB-hem är från 3 000 kronor per dygn.

Här kan du läsa om socialstyrelsens riktlinjer:

Fakta

Här är de båda M-förslagen till kommunfullmäktige:

1) Kommunen bör omgående införa åldersbedömning av asylsökande minderåriga där tveksamheter över lämnade åldersuppgifter råder. Kommunen beställer tjänsten externt.

2) Kommunen bör omgående uppmana och säkerställa att samtlig personal, som i olika sammanhang, träffar de minderåriga asylsökande vid misstanke om felaktiga åldersuppgifter genast anmäla detta till Socialförvaltningen. Syftet är främst att säkerställa att barn bor med barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!