Varje år samlas omkring 300 000 besökare på hembygdsgårdar runt om i landet, för firande med underhållning, musik, dans, tävlingar, lotterier och fika. Och så klart – den obligatoriska majstången som har haft olika utseende i olika tider och på olika platser.
– Midsommarfirandet är sommarens höjdpunkt och det arrangemang under året som drar allra flest besökare. Vi vill att alla, avsett bakgrund, får möjlighet att uppleva den lokala gemenskapen. Det är också ett bra tillfälle att ta del av det spännande kulturarv som många föreningar förvaltar och visar upp, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund.
Midsommarfirande har en lång tradition i Sverige. Redan i förkristen tid, innan 500-talet före Kristi födelse, firande man sommarsolståndet vid en tidpunkt som stämmer väl med dagen för senare midsommarfirande. Stenristningar visar hur man dyrkade solen genom danser och riter. De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet där det berättas att Olav Tryggvason avskaffade offerölen till förmån för högtidsöl vid midsommar, jul, påsk och Mikaeli.
Exempel på hembygdsföreningar som anordnar midsommarfirande i vårt område är: Tjällmo Hembygdsförening (hembygdsgården i Tjällmo), Vånga Hembygdsförening (Vånga hembygdsgård), Nartorp-Börrums hembygdsförening (hembygdsgården Malmkullen, Nartorp), Ringarums hembygdsförening (Lilla Norrby Hembygdsgården) Björkekinds hembygdsförening (Björksätter), och Örtomta hembygdsförening (Brunnsås).