Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Få vågar vittna i #metoo

Under en ny hashtagg kan hedersförtryckta flickor och kvinnor vittna om övergrepp.Men för många i hederskulturen är #metoo inte ett alternativ. Att berätta kan i värsta fall kosta livet, enligt Juno Blom som leder det nationella arbetet mot hedersförtryck.

Livfara. Det kan det vara för många flickor, menar Juno Blom.

Livfara. Det kan det vara för många flickor, menar Juno Blom.

Foto: Michael Svensson

Metoo2017-12-03 12:00

– För många av de här flickorna är det förenat med livsfara. Vi kan inte kräva att de ska behöva vittna öppet om sina övergrepp för att vi ska se dem, säger hon.

Det har nästan helt saknats vittnesmål från kvinnor som lever i hedersförtryck i metoo-kampanjen. Nu har #underytan skapats. Men hittills har ingen vågat berätta om utsattheten i eget namn, och det har till och med varit svårt att få kvinnor att ställa upp anonymt, berättar initiativtagaren Galaxia Elias.

– De har varit tysta, och till och med nu, när alla kvinnor pratar öppet vill de inte medverka, för att de är väldigt rädda, säger hon till SR Ekot.

Enligt Juno Blom är initiativet oerhört viktigt.

– När vi nu ser den extrema omfattningen av #metoo tycker jag det vore ett enormt svek mot den här gruppen att inte synliggöra dem i kampanjen, säger Juno Blom, som har sin tjänst vid länsstyrelsen i Östergötland.

– Men det kan inte bygga på att det måste vara 2 900 flickor som lever i hederskultur som skriver under. Vi har redan kunskapen om vilka svåra förhållanden de lever under, säger hon.

Utsattheten inom hedersförtrycket är ofta enorm.

– Till och med den sunda sexualiteten är förbjuden och kan försätta dem i jättestor fara. Då förstår man vilka enorma konsekvenser det kan få för dessa flickor och kvinnor att vittna om övergrepp, säger Juno Blom.

Inom hederskulturen läggs ansvaret för att övergreppet skett på flickan.

– Det orsakar en stor skräck inför vilka åtgärder familjen eller släkten väljer att vidta för att hon inte tagit det ansvar som hon var skyldig att göra. Flickorna vet att om de berättar om övergrepp hamnar de i en än värre situation, säger Juno Blom.

Utöver risken för hedersmord finns straff i form av att flickan förs utomlands och tvingas in i ett äktenskap – där hon utsätts för nya övergrepp.

Kunskapen om de här problemen finns redan i samhället. Men att det blir en förändring kan inte hänga på en kampanj, anser Juno Blom.

– Det ansvaret måste vi myndigheter, och politikerna, ta utan att de här flickorna och kvinnorna själva ska behöva riskera sina liv för att bli synliggjorda. (TT)

Metoo

I början av oktober briserade Weinsteinskandalen i USA. Hashtaggen #metoo tar fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden ”me too”.

Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här.

I Sverige har metoo-rörelsen vuxit snabbt och kvinnor inom en rad branscher vittnar om övergrepp och trakasserier.

Några av de olika metoo-uppropen:

#tystnadtagning – skådespelare

#visjungerut – sångare

#medvilkenrätt – jurister

#närmusikentystnar – musikbranschen

#imaktenskorridorer– politiker

#teknisktfel – teknikbranchen

#larmetgår – räddningstjänsten

#deadline – journalister

#tystiklassen – elever från grundskolan till gymnasiet

#inteförhandlingsbart – fackförbunden

#timeout – idrottsvärlden

#tystdansa – dansare

#vikokarover – restaurangbranschen

#akademiuppropet – högskole- och universitetsvärlden

#vardeljus – Svenska kyrkan

#sistaspikenikistan – byggbranschen

#sistabriefen – pr-branschen

#utanskyddsnät – personer i drogberoende, kriminalitet och prostitution

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om