Mer pensionärsrabatt

Drygt 400 kronor i månaden kostar det för äldre att åka kollektivtrafik i Östergötland. Något som RPR, Regionens Pensionärsråd, vill minska.

22 april 2019 15:00

– Vi har undersökt vad äldre seniorer betalar för kollektivtrafiken i andra regioner, säger Lars Hammarlund, från PRO i Finspång och ersättare i RPR.

– Och då visar det sig att äldre från 70 år bara betalar 100 kronor i månaden i Region Kalmar, men då bara under lågtrafiktider medan seniorerna i Region Jönköping betalar 200 kronor i månaden, för ett kort som gäller dygnet runt.

Vilken modell skulle ni vilja ha infört i Östergötland?

– Det kan vi diskutera med Region Östergötland, men vår utgångspunkt är att vi vill ha ett kraftigt reducerat pris för äldre även här i Östergötland, precis som i Kalmar och Jönköping.

Men det lär kosta en slant?

– Vi fick besked att någon i Region Östergötland räknat ut att det skulle kosta den 32 miljoner kronor, med en besparing i klass med Kalmar och Jönköping. Men när vi kontaktade Jönköping, svarade de att deras seniorrabatt bara kostade fem miljoner kronor extra, så frågan är vem som räknar rätt...

Mia Sköld (MP) från Norrköping är också med i RPR och säger så här:

– Vi har tagit beslut om att driva frågan om mer rabatterade priser på det så kallade busskortet i kollektivtrafiken för pensionärer. Men vi har inte satt någon exakt summa, utan det är i så fall en förhandlingssak framöver.

– Så vår målsättning är än så länge bara att kollektivtrafikbiljetterna ska bli billigare för äldre, men summan får vi i så fall förhandla om.

– Det blev ju överlag kraftiga höjningar av biljettpriserna på kollektivtrafiken efter nyår och det har väl gjort att den här frågan om mer rabatt för pensionärer blivit ännu mer i fokus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström