Men vänta nu - är inte det där...

Leif GW, Kjell Bergqvist och Sven Wollter bor i Norrköping. Det är i alla fall lätt att tro efter att ha sett norrköpingsbon Claes Martin Hoffstens imitationer.

16 juli 2017 10:00

Det som en gång började med imiteringar släkt och bekantas skratt, blev längre fram i tiden identiska imitationer av svenska kändisar.

– Vid tolvårsålder upptäckte jag många humorprogram där det förekom porträtteringar av kändisar. Jag började själv snappa upp politiker i den gamla alliansregeringen, på den vägen är det, säger Claes Martin Hoffsten som bor i Norrköping.

Hur går det till?

– Först ligger allt fokus på rösten - hur jag behöver forma munnen och hur jag hanterar röstläget. Efter det kommer detaljer som ordval och pauseringar.

– Imitationerna blir som bäst när det rullar en film på näthinnan där jag tydligt ser personens ansiktsutryck.

Videoklippet där Claes Martin Hoffsten imiterar en rad svenska ikoner närmar sig i skrivande stund tjugotusen visningar. Målet är aldrig att förlöjliga eller överdriva någons persona, utan snarare att på så trovärdigt vis som möjligt imitera en offentlig person.

– Mycket fokus ligger på att kunna visa specifika drag för att framhäva personen. Leif GW Perssons glasögon exempelvis. Sedan är manuset väldigt viktigt.

– Folk skrattar när man känner igen personen jag avbildar. Om manuset dessutom är välarbetat blir det dubbelt så roligt.

Vem är mest tacksam att imitera?

– Leif GW och Kjell Bergqvist är två guldkorn som jag snabbt kände mig säker på. Dels röstlägemässigt, men jag tror mig också känna till deras personligheter och hur de brukar agera i media.

Vad har du för mål med imiterandet?

– Att kunna växla snabbt och kunna föra ett samtal mellan två personer skulle jag vilja undersöka mer.

– Det finns många plattformar för imitationer. Skulle jag känna att jag kan bredda mitt urval och känna mig själv mer i konsten så vill jag absolut fortsätta göra det här, säger Claes Martin Hoffsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Philip Sundén

Ämnen du kan följa