Det var i februari som mannen ska ha sökt vård på en mottagning för att få en bedömning av ett födelsemärke. Enligt anmälan ska den undersökande läkaren ha tittat på märket med enbart en lupp och konstaterat att det inte tillhörde den farliga sorten – i anmälan noterar patienten att läkaren inte använde dermatoskop för undersökningen. Mannen ska efteråt lättad ha lämnat mottagningen.
Efter några veckor började födelsemärket klia igen, i slutet av mars gjorde mannen ytterligare ett besök hos läkaren och även denna gång ska läkaren enbart ha tittat med luppen och menat att det inte syntes något farligt – denna gång remitterades emellertid mannen vidare till en hudspecialist. Väl där gjordes en undersökning med dermatoskop varpå specialisten snabbt konstaterade att födelsemärket måste bort eftersom alla kriterier för malignt melanom uppfylldes.
Födelsemärket opererades bort och det visade sig vara malignt melanom med spridningsrisk. Nu har patienten gjort en anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) där denne hävdar att prognosen sett annorlunda ut om behandling satts in tidigare. Efter operationen ska det ha konstaterats varit utvecklad cancer i fyra månader vilket senare lett till många undersökningar, datortomografi och operation av portvaktkörtel. Anmälaren anser att den aktuella doktorn inte är lämplig att bedöma hudförändringar och vill också ha ett skadestånd för allt lidande han utsatts för.