Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kanonbra" tider förr för Finspång

Här tillverkades kanoner under drygt 300 år.

Foto vid Skjutbacken omkring år 1902 med så kallade bergskanoner av gjutstål, som ska till Norge. På bilden ses Nanfeldt, Anders Per, Arvidsson (maskinist), Helge Kåberg, C. Tolf, Alb. Rosén, A. Håkansson, A. Zetterholm, Carl Larson, Karl Pettersson, Ivan Larson.

Foto vid Skjutbacken omkring år 1902 med så kallade bergskanoner av gjutstål, som ska till Norge. På bilden ses Nanfeldt, Anders Per, Arvidsson (maskinist), Helge Kåberg, C. Tolf, Alb. Rosén, A. Håkansson, A. Zetterholm, Carl Larson, Karl Pettersson, Ivan Larson.

Foto: Okänd

Medborgarförslag2022-12-08 09:00

Kanonbra!

Det får man väl säga om Finspångs historia som kanontillverkare. En tillverkning som pågick i drygt 300 år, från slutet av 1500-talet och fram till cirka 1910.

Länge under namnet Finspångs Bruk. Men 1885 bildade Carl Ekman Finspångs Styckebruk som fortsatte kanontillverkningen fram till 1903, då han startade Nordiska Artilleriverkstäderna, som fortsatte kanontillverkningen i Finspång till årsskiftet 1910-1911.

Då var Finspångs era som vapensmedja över och bara några år därefter startades istället turbintillverkningen i Nordiska Artilleriverkstädernas verkstäder - och med samma personal! 

En era som framgångsrikt fortskrider än idag, men det är ju en annan historia.

På tal om historia - och då kanontillverkningens historia i Finspång - finns det idag två kanoner i Bruksparken.

Dels en grov kanon, som tillhör första generationen av kanoner som tillverkades av gjutjärn, dels en mindre kanon, som tillhör sista generationens kanoner i Finspång, av de som tillverkades av gjutstål.

Den sistnämnda stålkanonen placerades i Bruksparken, sedan en Finspångsbo föreslagit detta till Finspångs kommun via ett medborgarförslag.

Nu finns det även ett medborgarförslag, från medlemmarna i Turbinhistoriska sektionen vid STAL-klubben, att även visa upp en turbin i Finspång.

– Med tanke på hur mycket turbinindustrin betytt och betyder för Finspångs kommun, så anser vi att det är en självklarhet att vi ska visa upp en turbin på en offentlig plats, sade Leif Johannesson från Turbinhistoriska sektionen i samband med medborgarförslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!