Grattis!
– Tack så mycket!
Det här var andra året i rad som ni prisas för en av era ostar. Hur känns det?
– Förra året tog vi ju brons, nu silver. Det är hård konkurrens här uppe, för alla är väldigt duktiga. Så det känns jätteroligt!
Berätta om osten!
– Det är en getost av brietyp som är lagrad i fyra till sex veckor. Juryn sade att den hänförde dem, så den föll dem tydligen i smaken! Det var härligt att höra.
Hur gick det till när de bedömde den?
– De har ingen aning om vilka som tillverkat de olika ostarna, de har bara olika nummer på sig. Sedan ger de poäng efter utseende, smak och karaktär.
Vad gjorde ni under tiden osten bedömdes då?
– Vi åkte till Sveriges största vattenfall. Jag var alldeles för spänd för att vara kvar där. Sedan väntade vi spänt på prisutdelningen, som vi såg på livesändning. Hela familjen är med så vi kunde inte vara med på prisutdelningen.
Hur äter du själv helst Breiviken då?
– Min absoluta favorit är att lägga smörstekta kantareller på en bit toast och sedan lägga en bit brie på den!
Ett syfte med tävlingen är att inspirera deltagarna i skapandet av produkter. Har du med dig några tips hem?
– Jag har verkligen tagit mig tid till att provsmaka lokala produkter. Så nu kommer jag att göra några försök!
Varför är du med och tävlar?
– Man vill ju ha sina produkter bedömda. Man vill veta om hur mycket man har utvecklats!
Så här beskriver juryn osten: "En ost med ett härligt innehåll som hänför i sin smak!"