Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hänförande ost gav silver

Jenny Hoberg-Coursell på Valla gård på Vikbolandet kammade hem en silvermedalj med osten "Breiviken" när SM i mathantverk avgjordes i Åre i veckan.

Jenny Coursell-Hoberg. Gillar att utveckla nya ostar.

Jenny Coursell-Hoberg. Gillar att utveckla nya ostar.

Foto: Karoline Montero Araya

MATTÄVLING2017-10-26 12:00

Grattis!

– Tack så mycket!

Det här var andra året i rad som ni prisas för en av era ostar. Hur känns det?

– Förra året tog vi ju brons, nu silver. Det är hård konkurrens här uppe, för alla är väldigt duktiga. Så det känns jätteroligt!

Berätta om osten!

– Det är en getost av brietyp som är lagrad i fyra till sex veckor. Juryn sade att den hänförde dem, så den föll dem tydligen i smaken! Det var härligt att höra.

Hur gick det till när de bedömde den?

– De har ingen aning om vilka som tillverkat de olika ostarna, de har bara olika nummer på sig. Sedan ger de poäng efter utseende, smak och karaktär.

Vad gjorde ni under tiden osten bedömdes då?

– Vi åkte till Sveriges största vattenfall. Jag var alldeles för spänd för att vara kvar där. Sedan väntade vi spänt på prisutdelningen, som vi såg på livesändning. Hela familjen är med så vi kunde inte vara med på prisutdelningen.

Hur äter du själv helst Breiviken då?

– Min absoluta favorit är att lägga smörstekta kantareller på en bit toast och sedan lägga en bit brie på den!

Ett syfte med tävlingen är att inspirera deltagarna i skapandet av produkter. Har du med dig några tips hem?

– Jag har verkligen tagit mig tid till att provsmaka lokala produkter. Så nu kommer jag att göra några försök!

Varför är du med och tävlar?

– Man vill ju ha sina produkter bedömda. Man vill veta om hur mycket man har utvecklats!

Så här beskriver juryn osten: "En ost med ett härligt innehåll som hänför i sin smak!"

Andra vinnare från länet:

Kardemummaostkaka (silver)

Herrsäters gård

Juryns bedömning: "En vacker jämn gräddad yta, fin gräddig och len konsistens. En spännande smaksättning med kardemumma istället för mandel. En småländsk ostkaka för den äventyrlige!"

Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort (silver)

Boställets vedugnsbageri

Juryns bedömning: "Ett ljust bröd med mild och fin karaktär. Ett bröd som sticker ut!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!