Han jobbar i en bransch där det verkligen går att jobba med att minska på matsvinnet – och det har också skett. Mellan 2017 och 2018 minskade City Gross matsvinnet med 16 procent. Mest minskade köttsvinnet – med hela 60 procent, mycket tack vare införandet av "skinpack".
– Det betyder att vi packar köttet så att det håller längre. Vi kan ha det längre i disken och konsumenten kan ha det längre hemma, säger John Svensson, och berättar att köttfärs är den produkt där man lyckats minska mest på matsvinnet:
– Tidigare höll köttfärsen bara en dag, sedan fick vi slänga det. I dag håller den i sex dagar.
Butiken har länge arbetat med metoder för att minska på matsvinnet. Genom "Whywaste", en metod att arbeta med datumhanteringen, har personalen bättre koll på bäst-före-datumen. När en produkt närmar sig sista datum, dyker en varning upp i systemet. Då kan personalen antingen välja att prissänka, tillaga produkten i butikens kök eller skänka till välgörande ändamål. I somras började butiken även skänka allt "gammalt" bröd till bönderna under värmeböljan. Något som fortsatt.
– Det är fortfarande foderbrist, eller väldigt dyrt med foder. Så bönderna fortsätter att komma och hämta bröd som blir till djurmat, säger John Svensson.
För frukt och grönt har det dock varit svårare att hitta ett sätt att minska på svinnet, men nu har man kommit på "svinnlådan". Då samlas all frukt och grönt med skönhetsfel, som normalt sett skulle ha slängts, ihop i en låda om tre-fyra kilo. Sedan säljs dessa för tio kronor kilot.
– Det är ytterligare en insats för miljön. Vi plockar ihop allt möjligt, så det blir en bladning. Jag har själv köpt en låda och det var kul att få hem grönsaker jag aldrig annars köpt. Man får en inspiration att använda något nytt, samtidigt som är det är bra ur miljösynpunkt, säger John Svensson.
Och lådorna har gått åt.
– Jag trodde det skulle vara trögstartat, men de tar slut varje dag. Vi packar ungefär 20-25 om dagen.
Många har gillat inlägget om lådorna på facebook. Någon har dock funderingar över plasten som omsluter dem – hur bra är det är miljösynpunkt?
– Vi klurar på om vi kan lösa det på något annat sätt. Tar vi pappåsar så ser ju inte folk vad de köper. Men även om plasten är runtomkring så sparar vi på miljön genom att inte slänga frukten och grönsakerna, säger John Svensson som berättar att City Gross just nu ser över om man kan byta från plastpåsar att exempelvis plocka frukt och grönt i, till att använda sockerrörspåsar i stället.