Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han tävlar i BBQ-EM i Tyskland

Kocken Morgan Lundin från restaurangen Lingon & Dill i Skärblacka tävlar i BBQ-EM i Bremen i Tyskland.

Laddad. Med passion för mat och olika smaker. Morgan Lundin, kock verksam i Skärblacka, deltar i BBQ-EM i Tyskland i helgen.

Laddad. Med passion för mat och olika smaker. Morgan Lundin, kock verksam i Skärblacka, deltar i BBQ-EM i Tyskland i helgen.

Foto: Mikael Strand

MAT2016-09-17 06:30

Han är laddad för att ta sig an uppgiften tillsammans med de andra två i laget, kamrater från Göteborg: Tim Ahlgren och Daniel Jensen. Trion utgör Lingon & Dill BBQ Team.

Folkbladet träffade Morgan Lundin på torsdagen, samma dag som han ska lasta in sina jättestora smokers i bilen och åka till BBQ-EM i Bremen, en tävling som hålls där i dag lördag och under söndagen.

I köksdelen av restaurangen som han driver tillsammans med Emelie Jeppsson visar han entusiastiskt två stora svarta smokers. Med träkolsbriketter, glöden, i botten, en balja med vatten i mitten, grillgaller och en inkopplad fläkt vid luftintaget med vilken man kan reglera värmen kan man få ett kött som är så mört att det det nästan faller isär, efter tio-tolv timmars slow cooking på låg temperatur. Det handlar om indirekt värme.

– Det blir som ett långkok kan man säga, med rökträ. Det är det som kallas för barbeque. Grillning är en annan grej.

Han kan styra glöden digitalt och även följa köttets temperatur, allt trådlöst, via sin Ipad.

Morgan Lundin passade på att öva sig inför EM när han förberedde torsdagens dagens lunch. Då gjorde han en fläsksida, som fick smak av äppelrök, genom att han lade en kvist äppelträ bland briketterna.

– Gästerna blir lite försökskaniner, säger han.

Vilket de knappast har något emot, när det är en så välmeriterad kock som Morgan Lundin i köket.

På EM i barbeque ingår fem moment: oxbringa, fläskbog, kyckling, lax och kamben.

– Vi kommer att köra oxbringan 17 till 18 timmar.

Juryn bedömer smak och mörhet och även innovation och utseende. Dessutom finns det två valfria moment: dessert och home land, en rätt från hemlandet. Plankstek på cederträ kan det bli för teamets del.

Morgan Lundin gillar att tävla.

– Det är roligt. Det är ett totalt avbräck i vardagen.

Laget siktar på att komma topp tio totalt, bland 60 lag. Man kan också vinna delsegrar.

– Jag tycker att vi har en grym oxbringa, säger Morgan Lundin.

Det är första gången han deltar i EM. Tidigare delsegrar i andra tävlingar, som SM, har varit Sveriges bästa grillsås och bästa dessert.

Det vore väl kul att komma hem med en guldmedalj till Skärblacka, säger han.

– Nu jävlar!

Lingon & Dill firade häromdagen fyraårsjubileum i Skärblacka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om