Här är recepten!
Pepparkakor med lax- & ostkräm
Räcker till ca 10-15 pepparkakor:
100 g kallrökt lax
1 selleristjälk
1 dl crème fraiche
100 g färskost (vi valde philadelphiaost)
pepparkakor
Strimla laxen fint. Skär sellerin i tunna skivor. Rör samman crème fraiche och färskost till en jämn smet. Vänd ner lax och blekselleri. Lägg en klick på varje pepparkaka. Garnera lite snyggt med rucolasallad eller dill.
Bönvegetter med sting
500 g kokta eller konserverade kidneybönor
1 näve hackade hasselnötter (kan uteslutas)
1 finhackad gul lök
1 msk rapsolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
1/ 2 smulad buljongtärning eller 1 tsk Vegeta
1 msk tomatpuré
1 msk stark chilisås
ev. mjöl
salt och peppar
sesamfrön
Mal bönorna i matberedare eller mosa med gaffel. Fräs löken i oljan. Tillsätt vitlök och sambal oelek i slutet av stektiden. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, buljongtärning, garam masala, tomatpuré och chilisås. Blanda detta med bönmoset och nötterna. Låt gärna det hela stå och dra en stund innan nästa steg.
Forma smeten till vegetter (avlånga biffar av typ en prinskorvs storlek). Om smeten är för lös kan du tillsätta mjöl, men var försiktig så det inte blir mjölsmak på det hela.
Rulla vegetterna i sesamfrön. Stek i olja tills de fått fin färg. Vegetterna blir bäst om de får ligga till sig i kylskåpet ett tag och sedan värmas upp igen.
Raggiga julmunkar
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
smör
Till servering:
400 g rimmat sidfläsk
rårörda lingon
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en plättlagg så att det blir ljusgult.
Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca ½ dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk, lingonsylt och rårivna morötter.
Salamipinnar
450 g smördeg på rulle
100 g smakrik ost
100 g salami
1 dl strimlad paprika
Varning utfärdas! De här pinnarna är starkt beroendeframkallande. De passar som förrätt, tilltugg till öl, nattamat eller till en soppa. Kan ätas varma eller kalla, men är godast ljumma.
Rulla ut smördegsplattan och dela den i 10 lika breda bitar. Lägg på strimlad salami, ost och paprika och knipsa ihop varje bit till en rulle ordentligt med tumme och pekfinger. Ta sedan hela "korven" och vrid den några varv. Grädda 8-12 minuter i 225 grader tills de fått fin färg.
Minicupcakes
12 stora cupcakes eller 24 mini prinsessöta muffins med smak av pepparkaka och mörk choklad.
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70%
White chocolate frosting:
200 g vit choklad av god kvalitet
200 g Philadelphiaost
Garnering
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med äggsmeten. Tillsätt gräddfil.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i en skål över kokande vatten.
6. Rör ner chokladen och kaffet i smeten.
7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt eller använd dubbla muffinformar och fyll formarna till 3/4 med smet.
8. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
9. White chocolate frosting: Hacka chokladen och smält den i en skål över kokande vatten och låt svalna.
10. Rör osten krämig tillsammans med den smälta chokladen. Låt stelna något i kyl eller frys.
11. Bred frostingen på cupcakesen och garnera.
Brysselkålspett med dip
1 kg brysselkål
2 paket bacon
1 burk crème fraiche
1 msk senap
tandpetare eller avklippta grillspett
Skär baconskivorna mitt itu. Snurra en baconskivorna runt kålen. Stick in en tandpetare eller avklippta grillspett. Lägg spetten på ett ugnssäkert fat. Sätt faten mitt i ugnen och tillaga tills baconen blivit knaperstekt, cirka 10 minuter. Dra ett varv med pepparkvarnen.
Blanda crème fraiche och senap och servera dippen till spetten.
Trattkantarellbakelser
2 rektanglar fryst smördeg
4 msk färskost med örter, tex Bonjour eller Cantadou
ca ½ l trattkantareller
salt, peppar
1 äggula
Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Stek den rensade hela svampen (dela dem som är mycket stora) i lite smör några minuter. Salta och peppra.
Dela varje smördegsplatta på mitten. Skär en drygt centimeterbred ram med vass kniv runt varje, dock inte ända ner i botten.
Bred lite färskost i mitten av varje smördegskvadrat. Lägg på en hög trattkantareller men håll kanten fri. Den penslas med lite uppvispad äggula. Sätt in plåten med bakelserna mitt i ugnen och grädda i 20 minuter. Strö ut små blandade salladsblad på varje tallrik och lägg på svampbakelsen.
Snurror à la Jansson
Går att förbereda flera dagar i förväg och stoppa i frysen. Värm på till serveringen.
2 djupfrysta smördegsplattor
Fyllning:
1 liten burk ansjovisfiléer, cirka 50 gram
1 msk chilisås
2 msk riven gul lök
2 hårdkokta, finhackade ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Låt ansjovisen rinna av. Mosa den och blanda med övriga ingredienser. Låt smördegsplattorna tina lite, kavla ut till dubbel storlek. Bred ut fyllningen på smördegen. Rulla ihop från kortsidan till fasta rullar. Skär varje rulle i cirka 12 skivor, ungefär 1 cm breda. Lägg snurrorna på bakpappersklädd plåt. Grädda i 18-20 minuter, eller tills snurrorna fått fin färg.
Ädelt tomteskägg
Hett, sött, salt och beskt - en smakrik och fräsch kombination på buffébordet.
2 hela endiver
250 g ädelost
1 dl crème fraiche
1 liten påse valnötter, ca 1 dl
1 msk honung
1/2 krm chiliflingor
Värm försiktigt honung och nötter i en kastrull, krydda med chiliflingor, vi tog ca 1/2 krm till 1 dl valnötter - men smaka dig fram till hur mycket du gillar. Häll upp nötterna i en skål och låt svalna.
Rör ihop ädelost och crème fraiche till en lös röra. Bryt loss bladen på endiverna och fyll vart och ett med en klick ost. En "het" glaserad valnöt överst.
Lilla saffransformen
Något med saffran måste det ju vara i advent.
1/2 dl skållad, finhackad sötmandel
3 ägg
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 påse saffran, ca 0,5 g
1/2 dl vetemjöl
500 g keso
2 dl mjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen. Bland ned de övriga ingredienserna. Fördela smeten på 24 små formar (cirka 3/4 dl i varje) eller 12 något större (cirka 1,5 dl i varje). Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, eller tills smeten stannat. Större formar tar något längre tid. Servera med sylt eller färska bär och vispad grädde.
Nissens favoritpaket
40 torkade dadlar
40 skållade mandlar
2 paket bacon
Gör ett litet hål i dadeln, ta ur kärnan och tryck in mandeln. Dela baconet på tvären och rulla en halva kring varje dadel. Gratinera i 225 grader i cirka 10 minuter. På gränsen till brända blir de godast!
Ostkaka med apelsinsallad
Apelsiner med lakritssmak - jättegott till ostkaka, hur knasigt det än kan låta.
1 ostkaka
3 apelsiner
1 dl vatten
1 del socker
1/2 tsk anis
Gör apelsinsalladen. Är du ambitiös kan du filéa apelsinerna, alltså skala den och sedan med vass kniv skära ut klyftorna mellan de vita hinnorna. Då blir det kocksnyggt. Krama ur sista saften över klyftorna i en skål.
Koka en sockerlag på vatten och socker, strö i anisfrön efter smak. Låt koka ihop lite grann och slå sedan lagen över apelsinerna. Låt svalna.
Värm eventuellt ostkakan lite grann i ugnen. Skär den i små munsbitar och servera med apelsinerna.
Köttbullar med julsting
1 kilo köttfärs, helst blandfärs
4 kokta potatisar
1 gul lök
30 st kryddpepparkorn
1 tsk socker
2 dl vispgrädde
1 msk salt
2 msk stark, söt senap
2 ägg
2-3 tsk chiliflingor (eller krossad chili)
4 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
smör till stekning
Hacka löken fint och värm i en stekpanna i lite smör tills den svettas. Mortla kryddpepparkorn med socker till ett pulver. Blanda mortelns innehåll med grädde, salt, lök, senap, chiliflingor och pressad vitlök. Mosa eller pressa potatisen, blanda ner i smeten tillsammans med äggen. Rör runt tills smeten är jämn och blanda ner färsen.
Blöt händerna och forma små bullar. Stek inte för många i taget, runt tio åt gången, och ha inte för hög värme. Kör bullarna klara i en form i ugnen, 175 grader i cirka 20 minuter.
Tortillapizza med prosciutto
Mellan 16 och 24 bitar
Fikonchutney:
200 g torkade fikon
1/2 rödlök
1 dl röd glögg (vi valde 10-procentig vinglögg)
1/2 dl rödvinsvinäger
Tortillapizza:
2 st mjuka stora vetetortillas
6 skivor prosciutto
1 dl riven lagrad ost
lite rucolasallad
Skär eller klipp fikonen i småbitar. Finhacka löken. Blanda i en kastrull och slå över glöggen och rödvinsvinägern. Sjud på låg värme tills fikonen är mjuka och det bara finns lite vätska kvar i kastrullen.
Bred fikonröran på tortillabröden. Strö över riven ost och toppa med tunna strimlor prosciutto.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 4-5 minuter. Skär pizzorna i portionsbitar när de svalnat något. Överst lite finstrimlad rucola när det är dags att servera.
Tips: Fikonchutney, på samma sätt som fikonmarmelad, är också hur gott som helst till dessertostar.
Farmors lingonparfait
Lingonen ger den här efterrätten en underbar, syrlig brytning som nästan får den att kännas nyttig...
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl rårörda lingon
6 dl grädde
1 dl lingon (det finns frysta att köpa)
Vispa gulor och socker lite grann. Lägg i lingonen.
Vispa grädden för sig, inte alltför tjock. Rör ner syltblandningen i grädden och häll alltihop i en vattensköljd sockerkaksform.
Frys med aluminiumfolie över.
Ta fram minst 30 minuter före servering och stjälp ut den på ett fat. Doppa formen snabbt i varmvatten om glassen inte vill lossna. Garnera med 1 dl lingon (eller mer efter smak) och gärna med lingonris runtom.
Olivgömmor
Frasigt skal runt salta oliver, mums! Vi gjorde olivgömmor med snälla svarta oliver, men är säkra på att det vore jättegott med friska citronfyllda gröna oliver också...
1 paket frusen smördeg
ca 30 urkärnade oliver, svarta eller gröna, gärna med fyllning
Sätt ugnen på 225 grader. Låt oliverna rinna av i durkslag. Skär smördegen i små bitar, ca 3x3 cm. Vik in en oliv i varje ruta, nyp ihop försiktigt. Grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen tills paketen fått lite färg och är frasiga, ca 7-8 minuter.
Och till allt det där goda kan du dricka:
Skogslidens glögg
1 tekopp vatten
2 hg socker
3 st katrinplommon
1 bit kanel
1 pomeransskal
2 hela kardemumma
1 nejlika
12 mandlar
12 russin
Häll vatten och kryddor i en kastrull. Kokas i 15 minuter under lock. Låt kallna. Fyll på med 70 cl vodka, och häll på flaska. Skall stå knappt en vecka. Sila sedan bort kryddorna, men låt russin och mandlar vara kvar.