Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill få alla att äta mindre kött

Nytt Norrköpingsföretag satsar på mat med mindre kött och mer vegetariskt.

Oscar och Magnus Glovéus från Norrköping, har startat ett matföretag, där maten innehåller mindre kött och mer vegetariskt.

Oscar och Magnus Glovéus från Norrköping, har startat ett matföretag, där maten innehåller mindre kött och mer vegetariskt.

Foto: Pressbild

Mat & dryck2021-05-09 16:00

Ät mindre kött och mer vegetarisk mat! Inte minst för miljöns och vår egen hälsas skull.

Det budskapet har vi fått höra länge och det är något som nystartade Norrköpingsföretaget Better Foods Sweden tagit fasta på:

– Jag tror att alla vet om att vi konsumerar för mycket kött och att vi behöver göra någonting åt det, säger Oscar Glovéus, medgrundare av Better Foods Sweden tillsammans med sin pappa Magnus Glovéus.

Och nu har ni gjort något?

– Ja, vi har startat ett företag, som tillverkar färdigmat med mindre kött och mer vegetariskt.

Varför denna annorlunda blandning?

– Vi är medvetna om att en övergång till vegetariska alternativ inte sker över en natt, om ens någonsin.

– Så vår affärsidé bygger på en friktionsfri lösning, som gör det enklare för människor att börja äta åtminstone mindre mängder kött.

Och hur har ni försökt åstadkomma detta?

– På vår meny har vi visserligen svenska middagsklassiker som pannbiff och kycklingfilé. Men för att minska mängden kött i rätterna, har vi ersatt 30 procent kött med 30 procent kikärtor.

Saluför ni enbart dessa rätter?

– Nej, för att bredda vårt sortiment lite, har vi även en helt vegetarisk rätt med halloumi och rödbetor och sedan en med normalt mycket kyckling, eftersom just kyckling anses bättre för miljön tack vare mindre växthusgasutsläpp i jämförelse med nöt- och fläskkött.

Hur har ni tänkt er att saluföra maten till allmänheten?

– Det handlar om så kallad färdigmat, som vi distribuerar ut till butiker. Än så länge till butiker i Norrköping, Linköping och Nyköping.

– Till hösten siktar vi på att finnas tillgängliga hos de stora kedjorna nationellt.

Är du och din pappa kockar i grunden?

– Nej, min pappa har jobbat inom dagligvaruhandeln i många år och känner väl till den branschen medan jag själv arbetat med marknadsföring och ansvarar för bland annat den delen i vårt nya företag.

Har ni anställt personal för att laga själva maten?

– Vi har hyrt in oss i en matfabrik i Enköping, där all vår mat produceras av deras personal. Men om vi växer kan vi kanske satsa på en egen fabrik i framtiden.

Hur har den pågående coronapandemin påverkat ert nya företag?

– Visst har vi känt av pandemin och en del av våra kontakter med företag har skjutits på framtiden. Men samtidigt är det ju en utmaning att börja i ett lite utsatt samhällsläge och man brukar väl säga att drakar flyger bäst i motvind, säger Oscar Glovéus med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!