Julölen är genomgående mörkare, knäckigare och mer söta än ”normala” öl. Just den fylliga söta smaken gör att öltypen passar bra till de ofta mer eller mindre salta och kryddiga rätterna på julbordet.
Den kryddiga julspriten matchar också väl och stimulerar på ett angenämt sätt matsmälningen (spjälkar fettet) efter en tung sittning.
Rejält humladeBland de mörka lagerölen är årets överraskning Sofiero Julöl som trots att det är billigast av alla erbjuder en imponerande balans och kvalitet för pengarna. Slår faktiskt såväl Falcons som Pripps och Åbros snarlika, men dyrare, varianter på temat.
Mariestads Julebrygd är som vanligt ett säkert kort i en lite stramare, hårdrostad stil med markerad humlebeska. I den kompromisslösa, rejält humlade, stilen är likt tidigare år även Jämtlands Julöl ett höjdarval.
Betydligt fruktigare och mer lättgillat för en stor publik är välgjorda och mycket attraktiva Zeuerts Julöl som är ett perfekt allroundöl på julbordet.
Personligt och läckert är Wisby Julbrygd som bjuder på härlig smakrikedom med chokladiga stråk och toner av ingefära i den knäckigt sötmaltiga karaktären.
Bland alla ale tycker jag Fuller’s Old Winter Ale från Storbritannien tar priset i en lagom alkoholstark, lång, fullmatad, mycket attraktiv stil i läcker balans.
Nils Oscar Julöl är som vanligt ett underbart mycket komplext smuttöl att njuta i eget majestät. Passar inte till sillen.
Svart glöggkryddigBäst på egen hand eller till nötter och sötsaker är även mycket söta Falcon Julmumma som för tankarna till flytande pepparkaka och spelar i en helt egen smakdivision.
Den modige som vill testa något verkligt annorlunda kan satsa på norska Underlig Jul som är nära på svart, doftar glöggkryddor och exponerar en högintensiv smak av choklad, torkad frukt, knäck och kryddor som avslutas med påtaglig efterbeska. God Jul från samma innovativa norska producent är en kolsvart, torrare, alkoholstarkare stoutlik variant på samma tema.