Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svamp kan ge magont utan att vara giftig

Nu är svampen här och många ger sig kanske ut i skogen för första gången, då finns det saker att tänka på - förutom att inte plocka och äta giftig svamp.

Viktigt att rensa och tillaga svampen så snart som möjligt.

Viktigt att rensa och tillaga svampen så snart som möjligt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-10-31 15:00

Hanna Eneroth är nutritionist på Livsmedelsverket och menar att det inte är jättelätt att säga exakt vad som kan göra att enskilda personer får ont i magen efter att ha ätit svamp, men att det går att föra ett resonemang kring varför.

– För det första är det viktigt att ha koll på att man har plockat "rätt" svamp så att man inte råkat plocka och ätit en giftig svamp. Har man gjort det så ska man ringa giftinformationscentralen på en gång. 

Har man uteslutit att man fått i sig en giftig svamp och ändå får ont i magen så kan det handla om att man bara är känslig för svårsmält mat.

– Då kan man ha svårt att bryta ner svampen och få gaser och magknip, säger Hanna Eneroth.

Det kan även bero på hur mycket svamp man ätit och hur den är tillagad.

– Rensa och tillaga svampen så snart som möjligt så att det inte blir något bakterieangrepp. Ät inte heller en svamprätt som legat i kylen för länge, då kan man också bli matförgiftad, säger Hanna Eneroth.

– En sak till: viss svamp kan innehålla lektin, som också finns i bönor och baljväxter, lektin bryts ner av värme, så det är viktigt att tillaga svampen på rätt sätt och tillräckligt länge, säger Hanna Eneroth.

Lektin, som finns i många olika former, är ett slags gift som växterna själva producerar för att skydda sig mot angrepp från insekter. Det finns bland annat i form av gluten i spannmål som vete, men även i många frukter, nötter, bönor och linser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!