Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maten vi minns

Allt behöver inte vara nytt och oprövat. När det gäller mat vinner man mycket på att varva det nya med riktigt trygga inslag. Som i den här matsedeln.

Mat & dryck2008-07-08 11:27

Måndag
Kalvsylta med rödbetor och kokt potatis
Köp färdig kalvsylta och maten är klar på några minuter. Skiva och servera med kokt potatis och inlagda rödbetor. Äpple till dessert. Perfekt smalmat.


Tisdag
Citronmarinerad fisk
Putsa och lägg hoki eller annan fiskfilé i smörad ugnsfast form. Krydda med salt, vitpeppar och mald muskotnöt. Pressa över citronsaft och låt fisken stå 10 minuter och dra. Skär blomkål och broccoli i buketter.
Pressa över saften från en citron, en deciliter vitt vin samt några matskedar smält smör. Lägg på lock och sätt in 25 minuter i 200 graders ugn. Bjuds med kokt potatis. Vårfräscht.


Onsdag
Skånsk kalops
Skär nötkött till grytbitar, hacka lök och skiva morötter. Bryn köttet med smör i gryta. Mot slutet tillsätts lök och morötter. Tillsätt vatten, kalvfond, kryddpeppar och lagerblad. Sjud till dess köttet är mört, red med maizena och smaka av. Godast med kokt potatis och inlagda rödbetor. Skånsk klassiker.

Torsdag
Kokt ishavssej med ägg- och örtsås
Hacka hårdkokt ägg, dill, gräslök och persilja. Koka sås på mjölk, grädde och fiskbuljong. Blanda i ägg och örter. Red med maizena, salta och peppra. Sjud fisken och bjud den med såsen, kokt potatis och citron. Klassiker i ny skepnad.

Fredag
Senap- och lökfylld lövbiff
Blanda fransk senap med finhackad rödlök. Bred ut blandningen på ena halvan av lövbiffar. Vik ihop och stek någon minut på vardera sidan. Salta och peppra efter stekningen och bjud bakad potatis och blandad grönsallad till. Lövbiffens revansch.

Lördag
Ljummen skinkstek med vårgrönsaker och örtcrème
Välkända smaker i ny kombination. Recept, se artikel.

Söndag
Pepparrullad fläskfilé med fransk senapssås
Putsa och rulla fläskfilén i grovkrossad svartpeppar. Bryn köttet med smör i panna och efterstek 18 minuter i 175 graders ugn.
Smörfräs hackad gul lök i kastrull. Tillsätt vitt vin, grädde och en skvätt vatten. Koka upp och smaksätt med kalvfond och fransk senap. Red av med maizena, sjud såsen 5 minuter, salta och peppra. Skiva upp köttet och servera med Hasselbackspotatis och varma grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!