Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen ger bort torp

Kommunen ger nu bort det lilla röda torp som en gång gav namn åt stadsdelen Klockaretorpet.

Skänkes. Torpet som gett namn åt stadsdelen Klockaretorpet. I dag står det i gamla Folkets parkområdet.

Skänkes. Torpet som gett namn åt stadsdelen Klockaretorpet. I dag står det i gamla Folkets parkområdet.

Foto: Norrköpings kommun

MÅSTE BORT2017-05-22 17:00

Torpet, som står på det gamla Folkets park-området, måste flyttas, alternativt rivas, för att ge plats åt nya bostäder.

I augusti är det nämligen byggstart för nya bostäder på området där torpet står idag. Kommunen ger nu bort torpet mot att det flyttas.

– Vi har sett över olika alternativ där kommunen själva flyttar och fortsätter använda torpet, men vi har nu kommit fram till att det bästa alternativet är att skänka bort torpet. Om det skulle visa sig att ingen anmäler intresse för torpet kommer det att rivas, säger Malin Cuclair, projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Byggnaden Klockaretorpet, Folkborgsvägen 22, är ett rödfärgat torp på cirka 76 kvadratmeter. Det är byggt med liggande timmerstockar och sadeltak. Torpet står idag på en gjuten platta och har modern standard invändigt.

– Att torpet står på en gjuten platta gör att det är relativt enkelt att flytta det. Faktum är att torpet har flyttas en gång tidigare till den plats som det står på idag, säger Malin Cuclair.

Det är oklart hur gammalt torpet är. Kommunen har som tradition att namnge nya stadsdelar efter gamla torp eller gårdar, och det sägs att det är just det här torpet som gett namn åt stadsdelen Klockaretorpet, vilket ger torpet ett kulturhistoriskt värde. Exakt var inom Klockaretorpsområdet torpet legat innan det flyttades till sin nuvarande plats är oklart. Flyttorsaken den gången kan ha varit den nya dragningen av E4.

Det är först till kvarn som gäller, vilket innebär att den som anmäler sitt intresse först och uppfyller villkoren får torpet. Villkoren är att den som får torpet själv står för planering och kostnad av flytt samt att flytt av torpet sker senast den 26 juli 2017.

Själva huset är gratis – men Malin Cuclair uppskattar att flytten kommer att gå på mellan 100 000 och 200 000 kronor. Dessutom kommer den nya ägaren att behöva bygglov för att kunna placera torpet på en ny plats.

Torpet används i dag som fikarum för tekniska kontorets verksamhet Natur och bygg. En del av huset brann på 1980-talet. Huset är tillbyggt, förlängt på ena sidan.

Kommunen vill inte ha torpet, någon annanstans?

– Nej, kommunen vill inte ha det, man har givetvis försökt den vägen. Det här är sista utvägen. Det är ingen som vill ta kostnaderna, säger Malin Cuclair.

– Det här är sista försöket att bevara det.

Intresseanmälan ska lämnas in senast den 2 juni till stadsbyggnadskontoret.

Fakta

Kommunen ger bort det torp som gett namn åt stadsdelen Klockaretorpet.

Torpet står inte på sin ursprungliga plats. Det har en gång i tiden flyttats till den nuvarande platsen, i gamla Folkets park-området.

Huset måste flyttas, alternativt rivas, då det ska byggas bostäder här.

Byggnaden Klockaretorpet, Folkborgsvägen 22, är ett rödfärgat torp på 76 kvadratmeter.

Det är byggt med liggande timmerstockar och sadeltak. Torpet står på en gjuten platta och har modern standard invändigt.

Att flytta det kan kosta minst 100 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om