På Campus Norrköping pågår under torsdagen för andra dagen en medieteknikmässa med utställare och föredragshållare: i begreppet medieteknik ryms bland annat visualisering av olika sorter, programmering, interaktionsdesign med mera. Det är alltså en bransch som enligt alla förutsägelser har framtiden för sig.
Det är i år den 18:e gången denna mässa hålls och bakom den står studenter på medieteknikprogrammet (som funnits på universitetet ända sedan 1997). När Folkbladet besöker mässan på förmiddagen är det en hel del folk – studenter och andra– som går mellan montrarna med företag och branschfolk för att prata, få tips och knyta kontakter.
– Det har varit bra med mycket folk och det känns som om de flesta varit nöjda, bedömer Emma Nilsson, pressansvarig men också tredjeårsstudent på medieteknikprogrammet.
– Vi hoppas ju att många av utställarna här är framtida arbetsgivare och det pratas redan här om sommarjobb och annat så det är roligt.
Här finns alltså många potentiella arbetgivare på plats: iMatrics, Sectra, Agricam, Xamera och King är bara några av de 44 utställarna. Vid en monter står Tilde Eriksson Lindgren som är förstaårselev på utbildningen och samtalar med Nelly Lång från fackförbundet Unionen.
– Vi är här för att hjälpa och informera studenterna om sin organisering och sprida kunskap varför det är viktigt att vara fackligt ansluten, berättar Nelly Lång för Folkbladet och tror att det är extra angeläget när det gäller en ung och expansiv bransch som denna.
– Det gör det ännu viktigare, för att den här arbetsmarknaden ska bli modern är det viktigt att vara ansluten och att veta om vilka rättigheter man har.
Tilde Eriksson Lindgren tycker att det varit intressant att gå runt på mässan.
– För min del handlar det mycket om att inspireras eftersom jag har fyra år kvar så det är inte aktuellt ännu. Men jag vill se hur branschen ser ut, säger Tilde Eriksson Lindgren som kommer från Vadstena men nu alltså bott här i snart ett år.
– Jag tycker att det är en jättefin stad med en del fina gamla miljöer som jag är van vid från Vadstena. Det enda tråkiga är att det är lite långt till skogen.
Längre bort har SMHI en monter där en hel del samlas.
– Vi vill ju marknadsföra SMHI som en potentiell kommande arbetsplats för de här studenterna. Det är viktigt att visa att vi gör så mycket mer än väderprognoser och ägnar oss mycket åt olika former av visualiseringar, säger Tiina Luide, systemutvecklingschef på SMHI och exemplifierar med en bildskärm bakom henne.
– Här är till exempel vår Seatrackweb där vi visualiserar eventuella oljeutsläpp i Östersjön.
Kanske har dessa dagar kontakter knutits som i framtiden kan leda till jobb – vem vet?