Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Alltid en chock när barn blir mördade"

"Klart att personalen blir påverkad och ledsen när det handlar om ett barn som funnits i verksamheten i flera år", säger Tommy Karlsson, chef för flera av kommunens fritidsgårdar, efter mordet på en 17-åring i Marielund före jul.

Tommy Karlsson, enhetschef fritidsgårdar

Tommy Karlsson, enhetschef fritidsgårdar

Foto: Privat

Marielund2024-01-06 07:30

Det var mitt på eftermiddagen den 20 december som en 17-åring sköts ihjäl på Värmlandsgatan. Ingen har ännu gripits för dådet, men polisen ser mordet som en del av den konfliktmiljö som finns i Norrköping just nu. Folkbladet har försök komma i kontakt med personalen på fritidsgården Mångfaldshuset i Marielund för att höra hur stämningen är efter den tragiska händelsen. Vi får i stället en intervju med Tommy Karlsson som är enhetschef för flera av fritidsgårdarna i stan. Han var på plats i Marielund dagen efter mordet och säger att personalen blev starkt påverkad av det som hänt.

– Det är alltid en chock när barn blir mördade.

– Det är en person som gått bort som de kände, som funnits i fritidsgårdens verksamhet i flera år. Det är klart att det är tråkigt och jobbigt. Man blir ledsen när någon man känner till går bort.

Vad var det första ni gjorde när det här hade hänt?

– Vi gör enligt rutin. Så fort vi fick veta vem den bortgånga var så kontaktade jag fritidsgården för att höra hur personalen mår. Sen tog jag kontakt med säkerhetsavdelningen. Är det här något som kan påverka fritidsgården? Det har inte hänt vid fritidsgården och har absolut ingen koppling till den, men finns det någon hotbild och hur ska vi tänka i ett sådant här läge?

Svaret blev att de ska hålla öppet som vanligt och finnas till för ungdomarna i området.

– Vi var också delvis med vid den träffpunkt som öppnades upp i Marielund dagen efter, säger Tommy Karlsson.

– Det svårt att göra mer än att finnas till och vara vuxna trygga förebilder.

Det måste skapa en otrygghet bland unga när något sånt här händer?

– Jag kan inte prata för Marielund, men det finns en generellt större otrygghet i Sverige idag i och med ett eskalerat våld. Marielund är inte undantaget det.

Vad är viktig för att skapa trygghet?

– Jag tror det är viktigt att hela samhället går samman och jobbar med den här frågan. Det är vi inom fritid, idrottsföreningar, polis, politik, alla i ungdomars vardag måste komma samman och jobba tätare. På så sätt tror jag vi kan fånga upp och fånga in och skapa den här trygghetskänslan. Att man är sedd och hörd som ung oavsett vart man kommer ifrån. Grundbehoven är likvärdiga oavsett var man kommer ifrån eller var man bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!