Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riktlinjerna bakom förslaget

Kommunen har rätt att ta ut gatukostnader i exploateringsområden. Det säger kommunalrådet Kikki Liljeblad (S).

"Exploateringsområde". Kikki Liljeblad (S) hänvisar till riktlinjer om gatukostnader, från 2014.

"Exploateringsområde". Kikki Liljeblad (S) hänvisar till riktlinjer om gatukostnader, från 2014.

Foto: Magnus Andersson

MARBY2016-09-15 06:30

Efter samrådsprocessen har det skett ändringar både i detaljplanen och gatukostnadsutredningen för Marbystrand. Nu har man lagt sig så att det blir 139 000 kronor för varje villaägare som redan bor i området. Och ytterligare 278 000 kronor om man vill kunna stycka av en tomt, vilket räknas som en ny fastighet.

Det är mer lika för alla, oavsett var man bor i Marby, men det är ändå en ganska hög kostnad, mer än man hade räknat med i vissa delar av Marby, där man hade pratat om 77 000 kronor.

Hur tänker du kring gatukostnaderna, att det är så pass dyrt för dem som bor där?

– Fullmäktige tog ett beslut 2014 om att kommunen har rätt att ta ut gatukostnader i den här typen av exploateringsområden. Så den möjligheten har vi ju. Alternativet är att diskutera huruvida kommunen ska stå för de här 69 miljonerna – eller att man inte gör något, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden.

Läs mer: Boende i Marby får dela på gatukostnaderna.

Att kommunen skulle ta kostnaden har inte diskuterats i och med fullmäktigebeslutet om riktlinjerna.

Oftast tas gatukostnaden ut när man bygger ett nytt område, säger Kikki Liljeblad. Då ser man inte gatukostnaden, därför att om man köper en villa för 3,5 miljoner kronor är gatukostnaden inräknad i det.

Skillnaden här är att det läggs på även redan boende i området. Men det är också en värdeökning på fastigheten, menar hon och talar om avstyckningsmöjligheter.

Läs mer: Boende överraskad över kostnanderna.

Marbystrand har omvandlats från ett sommarstugeområde till permanentboende. Kikki Liljeblad talar om att försöka få en struktur med vatten och avlopp, en detaljplan så man vet vad som gäller, vägar – att ta ett helhetsgrepp.

– Jag är den första att säga att det inte på något sätt är enkelt. Och det finns så många viljor, allt från de som inte vill att det ska byggas någonting överhuvudtaget och att det ska fortsätta vara ett sommarstugeområde till de som tycker att det är viktigt att det blir ett område som vilket som helst fast lite utanför stan där det finns möjlighet att bygga, säger Kikki Liljeblad och talar om önskemål om utökad service.

I Marby finns det de som inte vill ha breda vägar och asfalt. Liljeblad säger att en bedömning gjorts vid diskussion med bland annat räddningstjänst och de som tömmer sopor.

Fakta

Marbystrand har omvandlats från sommarstugeområde till permanentboende.

Kommunen blir huvudman för alla gator och naturområden.

Gatorna byggs ut för att motsvara de krav som ställs på ett område med villabebyggelse.

Riktlinjer för uttag av gatukostnader togs i kommunfullmäktige 2014.

Av den totala kostnaden på cirka 85,8 miljoner kronor ska cirka 69 miljoner kronor finansieras genom gatukostnadsersättning från fastighetsägarna i Marbystrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om