Den preliminära gatukostnaden per villaägare landar enligt förslaget på 137 717 kronor, och för tillkommande fastighet 275 434 kronor.
Boende i Marby har protesterat mot att de ska bära kostnaderna för gator när vägnätet blir kommunalt.
I handlingen inför nämndsammanträdet står det att de gator som kommer att finansieras via uttag av gatukostnader kommer att få lägsta godtagbara standard för ett område med permanentbebyggelse. Det för att hålla nere gatukostnadsersättningarna så mycket som möjligt.
Riktlinjer för uttag av gatukostnader antogs av kommunfullmäktige 2014.
Gatukostnadsunderlaget omfattar bland annat gator inklusive belysning, avvattning och gång- och cykelvägar. Av den totala kostnaden på drygt 85 miljoner kronor föreslås att drygt 69 miljoner kronor finansieras genom uttag av gatukostnader från fastighetsägarna.
Fastighetsägarna har i yttranden framfört att gatukostnaden bör finansieras av skattemedel. Några har påpekat att de inte kommer att ha råd att betala gatukostnaderna. Och många har framfört att befintliga gator är bra och inte behöver byggas om, och att man vill ha kvar ”på landet”-känslan. Andra synpunkter handlar om att gatorna inte behöver vara så påkostade som det har föreslagits.
Detaljplanen har efter samråd ändrats så att exploateringsgraden minskats och fler grönområden bevarats som naturmark.
Huvudgatan och kollektivtrafkstråket liksom en del av gång- och cykelvägarna ingår inte i gatukostnadsutredningen och belastar därmed inte fastighetsägarna, utan bekostas med skattemedel.
Det är första gången sedan 1980-talet som kommunen tar fram en gatukostnadsutredning.
– Många av protesterna har handlat om varför är det skillnad på oss och om man bor någon annanstans? Det är det ju inte, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden, och menar att när man köper en villa i ett helt nytt område så ingår gatukostnaden i totalpriset.
På frågan ”Hur mycket har ni lyssnat på Marbyborna?” svarar Liljeblad att ändringar gjorts i detaljplanen och att det gjorts en justering så det allmänna tar mer av gatukostnaden mot det första förslaget.
Både gatukostnadsutredningen och detaljplanen för Marby ska sedan upp i kommunstyrelsen inför slutligt beslut i kommunfullmäktige.