Målvaktskamp som sporrar

Båda vill stå mot Örebro, men endast en kan få förtroendet mellan stolparna.

– Varje match jag får är bra för min utveckling, säger Andreas Vaikla, 19.

5 augusti 2016 15:02

Å ena sidan: En ung, talangfull målis som hållit hög nivå i sina elva allsvenska matcher för IFK Norrköping.

I andra ringhörnan: En 31-årig trygg och lugn "pappa" som fixade jobbet i allsvenska debuten borta mot Sundsvall förra lördagen.

Kompisar i omklädningsrummet, men konkurrenter ute på gräset.

– Alla vill ju spela, även jag. Jag jobbar hårt på träningen och gör mitt bästa för att coachen ska få anledning att ta ut mig, säger Michael Langer efter fredagens tuffa pass på Östgötaporten.

Österrikaren har varit i Norrköping några veckor efter transfern från Florida.

– Killarna och ledarna har gjort det enkelt för mig att komma tillrätta, säger Langer.

Vaikla och Langer verkar inte stressade över att inte veta vem som ska få stå. IFK:s manager Jens Gustafsson tar beslutet senare i helgen.

– Vi har inte någon uttalad första- eller andramålvakt. Vaikla har en framgångsrik karriär framför sig förhoppningsvis. Den här konkurrensen är ju ett sätt att ge honom lugn och ro i sin utveckling.

Den unge estländaren är förstås medveten om att han kan petas.

– Medelåldern för en toppmålvakt är runt 29, så jag har ju tio år på mig. Jag är själv lite överraskad över den här utvecklingen, för tre år sedan spelade jag "sunday football" och nu är jag här. I takt med att jag fått spela i A-laget har det också blivit mycket lättare att hantera matcherna. "Much easier", säger Andreas Vaikla som växt upp i Kanada.

Målvaktsfrågan är inte den enda som Jens Gustafsson ska besluta om:

Vem spelar bredvid givne Andreas Johansson i mittförsvaret? Marcus Falk Olander eller Filip Dagerstål. "Falken" lirade senast eftersom Dagerstål täckte upp för skadade Linus Wahlqvist som högerback. Mot ÖSK är Linus tillbaka.

Hur formeras mittfältet där det vimlar av spelsugna lirare? Nicklas Bärkroth, David Moberg Karlsson, Eric Smith, Tess Tekie, Eric Smith, Andreas Blomqvist, Daniel Sjölund och Niclas Eliasson kandiderar till jobbet.

– Några spelare som förtjänar att spela kommer inte att få starta. Vi jobba med att hantera konkurrenssituationen, det här är bara positivt vill jag påstå, säger Jens Gustafsson lugnt.

Christoffer Nyman, som omgetts av proffsrykten senaste tiden, tränade som vanligt med IFK. Även Joel Enarsson är tillbaka efter provspelet med Falkenbergs FF.

– Vi får se vart det tar vägen med Joel. Inget beslut är taget, säger Jens.

Jón Gudni Fjóluson (okben) och Gentrit Citaku (sjuk) är enda icke tillgängliga spelare vid sidan av långtidsskadade David Mitov Nilsson och Nikola Tkalcic.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!