Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer ägg på svenska matbord

Vi äter alltmer ägg, men ingen vet egentligen hur mycket som är lagom. Kolesterolvarningarna från förr är dock numera nedtonade.

Malmö2014-02-03 14:07

Branschorganisationen Svenska Ägg jublar över att äggförsäljningen ökar. Särskilt bra går det för de ekologiska äggen.

En tänkbar förklaring till vår allt större äggkonsumtion är dieter som LCHF och GI där kolhydrater byts mot protein, och där ägg ofta blir lösningen.

Fast hur mycket ägg människan egentligen tål vet ingen säkert. Livsmedelsverket har inga rekommendationer att ge.

– Nej, det finns inga gränser, vi kan inte säga hur mycket man ska äta. Vår rekommendation är att man ska äta varierat, och inte plocka bort några livsmedel som begränsar kosten. Om man exempelvis äter mer ägg på bekostnad av bra fullkornsprodukter så är det inte bra. Fast det här är ingen drastisk ökning av äggkonsumtionen, man kan inte dra några stora växlar på detta, säger Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.

Förr varnades för alltför många ägg i taget, eftersom de innehåller mycket kolesterol. Nu är varningarna inte lika skarpa.

– Om man har högt kolesterolvärde bör man diskutera med sjukvården hur mycket ägg man kan äta. Det är också mycket annat än ägg som påverkar kolesterolet, säger hon. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om