Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott om gubbar i midsommar

Glöm importerade jordgubbar. I år finns det gott om svenska bär – och ingen behöver rusa i panik till affären för att få mogna jordgubbar till midsommar.

Gott. Om dom i år.

Gott. Om dom i år.

Foto: pär fredin

Malmö2014-06-20 07:00

– Man behöver inte ha bråttom. Det finns bär och det räcker att köpa jordgubbarna dagen innan midsommar, säger Anders Hagberg, ordförande för landets bärodlare vid GRO Bär.

Han har precis ringt runt till odlare i Skåne, Småland och Uppsala för att kontrollera tillgången inför helgen.

– Vi kommer inte att behöva importera i år.

Visserligen har lokal frost tidigare slagit till på sina håll, men på det stora hela har värmen i maj och juni säkrat bärens mognad, berättar Hagberg som själv odlar i Värmland.

– Även här i Karlstad plockar vi nu bär på friland, det brukar inte vara så vanligt vid midsommar.

Svenska jordgubbar har en stark ställning hos konsumenterna. Många väljer den inhemska gubben framför importerat. En del skärras också av tidigare larm om hepatit i frysta importerade jordgubbar.

– Svenska bär är däremot ofarliga att äta, och du behöver absolut inte koka dem.

Om jordgubbar förvaras i kylskåp bör du ta ut dem i tid innan servering. Det gäller att få fram den goda smaken, menar Hagberg som själv helst äter bär direkt på fältet.

– Jordgubben är godast när den plockas solvarm direkt från plantan. (TT)

Jordgubbar

Jordgubbar innehåller många nyttigheter, bland annat folat (B-vitamin), antioxidanter och fibrer.

Bären innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsin. En portion jordgubbar kan ge mer än rekommenderat dagligt intag av C-vitamin.

Jordgubbar på friland mognar normalt sett i Skåne i slutet av maj. Skörden i landet pågår över sommaren, och avslutas i Norrland under augusti månad.

Sverige är självförsörjande på jordgubbar under sommaren.

Ta ut bären ur kylskåpet och se till att de får rumstemperatur innan du äter dem. Då kommer smaken fram.

Källa: Bärfrämjandet (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om