– Man behöver inte ha bråttom. Det finns bär och det räcker att köpa jordgubbarna dagen innan midsommar, säger Anders Hagberg, ordförande för landets bärodlare vid GRO Bär.
Han har precis ringt runt till odlare i Skåne, Småland och Uppsala för att kontrollera tillgången inför helgen.
– Vi kommer inte att behöva importera i år.
Visserligen har lokal frost tidigare slagit till på sina håll, men på det stora hela har värmen i maj och juni säkrat bärens mognad, berättar Hagberg som själv odlar i Värmland.
– Även här i Karlstad plockar vi nu bär på friland, det brukar inte vara så vanligt vid midsommar.
Svenska jordgubbar har en stark ställning hos konsumenterna. Många väljer den inhemska gubben framför importerat. En del skärras också av tidigare larm om hepatit i frysta importerade jordgubbar.
– Svenska bär är däremot ofarliga att äta, och du behöver absolut inte koka dem.
Om jordgubbar förvaras i kylskåp bör du ta ut dem i tid innan servering. Det gäller att få fram den goda smaken, menar Hagberg som själv helst äter bär direkt på fältet.
– Jordgubben är godast när den plockas solvarm direkt från plantan. (TT)