När de kommunala kulturskolorna i Östergötland på måndagen samlades i Norrköping för en länsinspirationsdag var besvikelsen över de slopade nationella metodutvecklingspengarna påtaglig bland deltagarna.
– Vi var arga och besvikna, säger Christine Rishaug Hellman, kulturskolechef i Motala, om beskedet som kom i december.
Eftermiddagspasset i Hörsalen handlade om integration och metodutveckling, nya arbetssätt, med projekt som kan inspirera andra, projekt som blivit verklighet just tack vare de här pengarna som gått att söka sedan 2016.
I Motala har man infört El Sistema i två socioekonomiskt utsatta områden, med obligatoriska musikpass i förskolan och de första årskurserna, där man spelar i grupp och involverar föräldrarna.
I Finspång söker kulturskolan upp föräldrar i sfi för att nå nya barn. I Finspång liksom redan skett i Norrköping sänks också avgiften till kulturskolan.
Enligt Hans Eriksson, verksamhetschef för kulturskolan i Norrköping, har man i flera år arbetat för att nå nya målgrupper. Nu försvinner det statliga bidraget som varit öronmärkt för att öka tillgängligheten. Senaste gången fick Norrköping cirka 500 000 kronor och dessförinnan 850 000 kronor. Det här året hade man planerat att söka runt en miljon kronor.
De två projekt i Norrköping som till stor del finansierats med statligt bidrag är Stage Skandia, en gemensam scen och mötesplats tillsammans med fritidsgårdarna, och nystartade DigIT i samarbete med biblioteket i Mirum i Hageby.
– Vi har ändå säkrat det för 2019, tror vi. Sedan är inte den kommunala budgeten tagen helt, men vi tror att vi är hemma, säger Hans Eriksson.
Kulturskolan har ökat andelen elever i både Hageby och Klockaretorpet.
Enligt Hanna Järvinen, projektledare för DigIT, har digitalt musikskapande blivit "superpopulärt".
– Det är förskräckligt trist att öronmärkta pengar till barns kulturutövande drabbas när det ska göras nedskärningar. Barn och unga ska ju vara en prioriterad målgrupp, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, som besökte länsinspirationsdagen.
Utvecklingsbidraget försvinner samtidigt som många kommuner har det kämpigt med ekonomin.
– Vi vet att de här pengarna har gjort att tusentals nya elevplatser har skapats för barn och unga i utsatta områden, säger Torgny Sandgren.