– Framåt sommaren flyttar jag över odlingen till nya och större lokaler i Linköping, berättar Hamit Biten, och det finns flera orsaker till den här flytten.
Vilka då?
– Jag bor i Linköping och får nu närmare till min nya odling i lokaler på Tornbyområdet. Men framförallt beror flytten på att jag vill utöka verksamheten och samtidigt få nya och mer ändamålsenliga växtlokaler.
– Här i Lotorp börjar lokalerna bli lite slitna och är dessutom för små, för att klara en utökning. Min målsättning är att öka från dagens cirka 50 ton svamp per år till uppåt 150 ton och då behöver jag som sagt nya lokaler, med bland annat ny ventilation.
Varför startade du svampodlingen i Lotorp?
– Jag hade varit många år i restaurangbranschen, som är ganska slitsam att jobba i och sökte något nytt jobb för tre år sedan. Då fick jag ett tips att champinjonodlaren Erik Nilsson på gården Näfstorp, ville avyttra odlingen som han haft i över 20 år och det blev så att jag tog över den här odlingen. Jag är kurd från Turkiet och där ägnade jag mig mycket åt odling av bland annat vete och linser, så det här med odling har alltid legat mig varmt om hjärtat.
Och champinjonodlingen har gett dig mersmak?
– Absolut, säger Hamit Biten. Jag har haft tre fina år i Lotorp, men nu vill jag gå vidare och utveckla svampodlingen ytterligare. De nya, fräschare lokalerna i Linköping, är nästan tre gånger större och min målsättning är som sagt att försöka nå tredubbel produktion också, det vill säga cirka 150 ton svamp per år.
– Dessutom , tillägger han, tänker jag utöka odlingen med en tredje champinjon, nämligen portobello som är mycket större i formatet, än de små vita championerna och bruna skogschampinjonerna som jag odlar idag.
Har du många anställda?
– Här i Lotorp driver jag verksamheten som ett familjeföretag med en anställd, men i Linköping, räknar jag med att få fler anställda till den utökade satsningen.
– Och jag kan nämna att vi idag är Östergötlands största champinjonodlare, men med den här nya satsningen i Linköping, siktar jag på att bli en av Sveriges största.
Vart levererar du champinjonerna?
– Till många större butiker Norrköping, Linköping och Motala och i framtiden räknar jag med att utöka försäljningen till butiker i länen runt omkring Östergötland.
Har du många konkurrenter?
– Vi är ett 20-tal champinjonodlare i Sverige, som är medlemmar i Svenska svampodlarföreningen, men efterfrågan på marknaden räcker till för oss alla.