Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skabbräv fångad – kan finnas fler

En skabbräv har fångats i Lotorp. ”Men vi låter fällorna vara kvar för vi misstänker att det finns fler smittade djur”, säger eftersöksjägaren Urban Hertin.

Skabbräv. En skabbräv som rört sig i Lotorp har fångats av kommunens eftersöksjägare, som misstänker att det finns ännu en skabbräv i samhället.  (Dock inte räven på bilden).

Skabbräv. En skabbräv som rört sig i Lotorp har fångats av kommunens eftersöksjägare, som misstänker att det finns ännu en skabbräv i samhället. (Dock inte räven på bilden).

Foto: Kurt Engström

LOTORP2017-11-30 15:00

I förra veckan berättade vi om att skabbrävar har varit ett återkommande problem på många olika platser i kommunen de senaste veckorna.

I Lotorp har det kommit in en hel del rapporter om skabbräv vid flera olika platser.

– Vi har fått in många samtal från Lotorpsbor som sett räven, men när vi kommit dit har djuret varit borta. Den kan ta sig en kilometer på kort tid, säger Urban Hertin.

Tre fällor placerades ut i Lotorp och under natten till onsdag fångades en skabbräv inne i samhället.

– Jättebra att den gick i fällan. Det är svårt att få tag på de här sjuka rävarna. Den saknade päls på stora delar av kroppen. Räven har avlivats. Dessa djur lider förskräckligt.

Fällorna står kvar eftersom det finns misstankar om att det inte enbart rör sig om ett smittat djur.

– Vi uppmanar Lotorpsborna att fortsätta vara på alerten. Vi har fått observationer om skabbrävar vid två olika ställen nästan samtidigt. Ibland kan det vara en kull av ungar som blir smittade. Jag vet inte hur lång smittotiden är, men jag tror det går rätt långsamt, säger Urban Hertin.

Smittorisken är stor för exempelvis hundar och katter.

– Jag har inte hört att någon hund smittats, men risken finns om djuren rört sig i samma område. Men det är relativt lätt att behandla om hundar får smittan. Det går att stryka något i skinnet i nacken på hunden. På det stället har inte hunden någon möjlighet att slicka sig.

Under hösten har skabbrävar varit synliga vid olika platser i kommunen. Vid industriområdet på Skäggebyvägen i Finspång avlivades en räv efter att ha fångats i en fälla.

Även vid Högbyområdet har det rört sig en skabbräv, men sedan försvann djuret. I det fallet finns misstankar om att räven blivit allt svagare och avlidit.

– Senaste tiden har vi inte fått in några nya rapporter från Finspångs tätort. Men det är mycket möjligt att det finns fler djur.

Urban understryker vikten av att snabbt få tag på rävarna för att få slut på deras lidande och försöka begränsa smittorisken.

– Om någon ser en skabbräv vill vi att de tar kontakt med oss kommunjägare, betonar Urban Hertin.

Rävskabb

Rävskabben orsakas av ett kvalster som lever i rävens hud och leder till en mycket kraftig klåda. Det förstör också huden så att håret faller av. Räven kan alltså bli helt hårlös och fryser ofta ihjäl.

Djuren kan också ha skabb på delar av kroppen och svansen. I dessa fall kan exempelvis bara stickelhåren falla av och bottenullen fortfarande sitta kvar. Det är ofta på svansen och bakre delen av kroppen som det först går att se effekterna av rävskabben.

Men snart kommer även de angripna delarna att bli helt hårlösa och infektionen att sprida sig till resten av pälsen.

Räven kommer därför troligen att dö inom några veckor.

Källa: Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om