Ny Lotorpsbok
Inte bara Boken om Lotorp volym tre utan också modellen över Lotorp och en utställning med de bilder som inte fick plats i boken. Det kunde man ta del av i Lorelokalen nyligen då det var den första försäljningsdagen för boken.
Med i boken. Fröbergshuset har gamla anor och finns förstås med på bild i boken om Lotorp. Rolf Fröberg och Gerd Ahldin har deltagit i arbetet med böckerna om Lotorp. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Tillsammans med de exemplar i vi sålt mot faktura till bokhandeln och biblioteket är vi uppe i cirka 200 totalt.
Det fina resultatet gör att studiecirkeln bakom Lotorpsboken kan vara lugna för ekonomin. 250 exemplar måste säljas för att det hela ska gå ihop.
Det finns mer attraktioner än Lotorpsboken som lockar besökare till Lorelokalen. Modellen över Lotorp som en ABF-cirkel med skiftande antal deltagare arbetat med i flera år stod uppställd och rönte stort intresse. Modellen visar ett Lotorp från en svunnen tid, perioden 1800 - 1920-talet med hus och gator. Någon permanent plats för modellen finns inte. Den mesta tiden ligger den nerpackad i lådor.
- Detta är troligen sista gången som den visas, säger Gudrun Wiklund.
Den tredje boken om Lotorp handlar om människor och hus på orten. De två första böckerna kom 1988 respektive 1998.
Mycket minnen från förr pratades det vid försäljningsstarten. Modellen, boken och utställningen med de bilder som inte fick plats, inspirerade. Liksom visa möten från förr.
- Det var två före detta klasskamrater som inte setts på 50 år som träffade på varandra här, berättar Gudrun.
Ingen mer bok
Hur blir det nu med fortsättningen? Kommer det någon bok nummer fyra om Lotorp?
- Den får ungdomarna ge ut i så fall, säger Gudrun, vi är klara nu.
Men klara med cirkeln är de inte. De får fortfarande material från folk som läst böckerna och blivit inspirerade att leta i gömmorna.
- Vi trivs ju så bra ihop och vi kommer att ta hand om materialet, men någon mer bok blir det inte.