Mums för sportlovsmagar
Sportlovet är på gång och aktiviteter finns det gott om för barnen. Många är på fritids under veckan och det är tydligen bara bra om man frågar barnen själva.
lla glada pizzabullebakare! Theresia Carlsson, Amanda Granroth, Agnes Antonsson, Ellinore Jarl och Casper Lundgren.
Foto: Lillemor Molin
I köket huserar Pia Laursen. Dagen till ära får hon titeln "pizzabullebakmästare". Fem av barnen på fritids har hon hittat som gärna vill hjälpa till med baket. Pia har lagt upp en mjuk väljäst deg på bänken och nu turas barnen om att kavla ut den till en någorlunda rektangulär platta. Ett varv senare är det dags för chilisåsen och den tar Casper hand om. Sen fortsätter barnen turas om så alla får hjälpa till med de olika ingredienserna. Är ni alltid så här snälla
mot varandra? - Ja det är vi. Nästan alltid i alla fall, säger Amanda Granroth. Hon tycker det är bra med sportlov. - I alla fall när jag får vara på fritids. Här hittar fröknarna på massa roliga saker med barnen, säger hon. Pizzabullarna ser nu mest ut som helt mosade högar på en plåt men det ska tydligen vara så. - Ja den deg som är i bullarna kommer jäsa en gång till och har man för mycket deg blir det rätt torra bullar, säger Pia. Hur resultatet blev förblir okänt men ska jag tro på barnen så blir det bra till slut, det är nämligen inte första gången de gör Norrgårdens goda pizzabullar.
Gör Norrgårdens pizzabullar!
Deg: 2dl vatten, 1 msk matolja, 1/2 pkt jäst, 1/2 tsk salt
5dl vetemjöl. Fyllning: 100g rökt skinka eller annat gott 1-2dl riven lagrad ost, 1,5dl chilisås, 1/1-1tsk oregano 1. Värm vatten och matolja till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. 3. Tillsätt resten av degspadet, saltet och det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. 4. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. 5. Tag upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta. Degen ska vara rätt så kletig =) 6. Bred chilisås på degbotten. 7. Fördela den strimlade skinkan och osten jämnt. Krydda med oregano. 8. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär den i 16 bitar. 9. Lägg bitarna på en bakplåtsklädd plåt. Låt dem jäsa cirka 30 minuter. 10. Sätt på ugnen på 225 grader. 11. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.