Styrelse, ledare och föräldrar samlades i klubbhuset vid Bruksvallen när Peter Landström från Svenska fotbollsförbundet och Kjell Storm från Östergötlands fotbollsförbund gästade Lotorps IF.
– Det är speciellt eftersom Lotorps IF är den första helt ideella föreningen i Sverige som genomfört det här arbetet och den sjunde föreningen som klarat det totalt i hela landet. Att ha det här drivet som ideell förening är starkt, säger Peter Landström, från Svenska fotbollsförbundet.
– Att klara det här arbetet utan betald personal är helt unikt, berömmer Kjell Storm.
Vad innebär det då att bli en diplomerad förening?
– Att vi har utvecklat föreningen och kvalitetssäkrar allt vi gör. Vi har hållit på med det här arbetet sedan 2019 och alla medlemmar har fått tycka till hur de vill att Lotorps IF ska arbeta framåt och vad föreningen ska stå för. En viktig del har varit att dokumentera allt som händer i klubben. Det finns mycket kunskap i föreningen som inte längre är så personbundet, berättar Anders Molund, ordförande i Lotorps IF.
Lotorps IF har cirka 450 medlemmar, där fotboll med barn- och ungdomar är den stora delen. Klubben har A-lag både i herr- och damfotbollen samt en volleybollsektion.
– Arbetet vi har gjort nu handlar om hela föreningen, men det har varit fokus på barn- och ungdomar. Som förälder ska du veta vad klubben står för och att ditt barn tränar i en trygg miljö. Det är jätteviktigt, poängterar Anders Molund.
Jämställdhet är en självklar del av det dagliga arbetet i Lotorps IF. I styrelsen är fyra av sju ledamöter kvinnor och 60 procent av ledarna är tjejer och kvinnor.
– Det är ojämlikt åt andra hållet. Vi behöver få in mer män, säger Åsa Rydin, projektledare från Lotorp IF:s sida i arbetet med att bli en diplomerad förening.
Hon förklarar kärnan till vad som blir skillnaden för Lotorps IF innan och efter diplomeringen.
– Att det finns ett stort hjärta hos alla som på något sätt gör något för Lotorps IF vet alla om. Hjärtat kommer att finnas kvar, men vi blir lite mer formella i vårt arbete. Till exempel ska det finnas en plan för hur vi utbildar våra ledare och hur vi rekryterar barn och unga till klubben och hur vi ska få dem att stanna kvar? förklarar Åsa Rydin.