Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I mini-Lotorp är det gamla kvar

Här finns Byn, en av de äldsta delarna i Lotorp. Mellanskuttet, Klämmern och Skvallergången kan man också se. Lotorpsåns blåa band och Hultsjön. och mycket, mycket mer.
En del byggnader finns kvar, men det mesta är ändå borta. Fast i mini-Lotorp finns det kvar.

Georg Samuelsson, Lars Gunnarsson och Ingvar Larsson har lagt sista handen vid Mini-Lotorp.

Georg Samuelsson, Lars Gunnarsson och Ingvar Larsson har lagt sista handen vid Mini-Lotorp.

Foto:

LOTORP2004-03-03 06:00
En gång var det cirka 15 personer, kvinnor och män, som jobbade med modellen över hur Lotorp såg under perioden 1800 - 1924. Då var det en studiecirkel i ABF:s regi på initiativ av Framtidsgruppen i Lotorp.
Nu är det tre herrar kvar som lägger den sista handen vid modellen. Någon cirkel är det inte längre, utan de tre jobbar rent privat. De har alla dock varit med från början.
- Det är Lars förtjänst att det här blev av, säger Ingvar Larsson och Georg Samuelsson.
- Det är inte alls min förtjänst, protesterar Lars.
Hur det än är med den saken så är det i en stuga på Lars Samuelssons tomt som jobbet numera äger rum. Och efter ett antal år, är det nu så gott som klart.
Efter mycket resonerande och funderande kommer vi fram till att en sju, åtta år har man nog hållit på. Kanske rent av tio.
- Men vi har gjort en del uppehåll, och har fått flytta runt en del med modellen.

Lådor
Då har den packats ner i lådor, noga uppmärkta för att underlätta när det är dags att sätta ihop den igen. Nu ska modellen snart ner i lådorna igen. Stugan behöver tömmas inför vår och sommar och modellen tar upp stor del av nedervåningen.
Någon permanent uppställningsplats har man inte, men den traditionsenliga visningen på
Mini-Lotorp är tillverkad i delar som sedan fogats ihop. Hus och träd har placerats på underlaget.
- Alla husen är tyvärr inte skalenliga, säger Lars Georgsson, men det är underlaget.

Träd
Höjdförhållanden och sträckningen på ån och vägar har kopierats från kartor. Höjdskillnaderna har byggts upp med millimetertjocka trä lager tills man fått fram ett naturtroget landskap.
Det var i höstas som de tre herrarna - gubbar kallar de sig själva - flyttade modellen till Lars" stuga. Då fanns alla hus och byggnader klara sedan tidigare. Björkar, tallar och granar har de tillverkat av ormbunke, spån och plast.
De egna minnena, bilder, kartor och uppgifter från andra Lotorpsbor, samt dokumentation från Lotorpsböckerna ligger till grund för modellen.

Roligt
Varje måndagförmiddag är det modellmöte och det är lätt att tro trion, när de säger att de har väldigt roligt. Här är det nämligen inte långt mellan skratten och alla har med sig det goda humöret.
- Det här är fina gubbar! säger Lars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om