Hur gick det med nyårslöftet? Björn och John ger dig goda råd
Det nya året är några veckor gammalt. Hur står det till med de nya föresatserna? Håller löftet om ett bättre liv? Nyttigare mat, mer träning, färre kilon, bättre kondition? Eller är det ingen bra idé, det där med nyårslöften?
Motion är styrkan anser hälsoutvecklarna John Frondén (sittande) och Björn Mikmar som delar med sig av sin syn på träning och kost. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det märks att folk avger nyårslöften, vi har fått massor av nya inskrivna.
Gym
Det var i november som John och Björn öppnade sitt gym Friskfactorn som ligger i Lotorp. De kamperar i det före detta Konsum-huset, som numera är en kombination av hälsohus och föreningshus. På första våningen finns Lore-lokalen, som Framtidsgruppen driver. En trappa upp finns flera massörer, zon-terapeut och samtalsterapeuter. Här har Björn och John även sitt kontor. På källarvåningen finns gymmet, husets senaste tillskott.
Gymmet är utrustat med styrketräningsmaskiner med vikter och med konditionsmaskiner, d v s cyklar, löpband och roddmaskin. Sedan i november, då de öppnade har de fått drygt 95 inskrivna kunder, som löst någon form av kort.
- Vi har kunder mellan 16 och 70 år, flest kvinnor. Majoriteten är nybörjare, som kommit hit för att de har ont i axlar eller rygg.
Nyårslöften
Gymmet är den ena delen av företaget. Den andra handlar om att erbjuda kommuner och företag utredningar och analyser inom hälsoområdet.
- Vi kan till exempel erbjuda kostföreläsningar eller göra hälsoprofiler.
Som hälsoutvecklare har Björn och John en bred utbildning inom området. Alltså de rätta personerna att ge tips och råd. Så tillbaka till det där med nyårslöften.
- Egentligen spelar det ingen roll när man avger ett löfte att börja ett bättre liv, säger John. Det ska man lova sig själv hela året
"Skynda långsamt"
Nyårslöftets baksida är att det är lätt att ta i för mycket. Man tänker att "nu jädrar anamma ska jag sätta i gång för fullt". Så kör man järnet från första januari - nåja andra då - sen tar man slut.
- För den som är otränad gäller det att skynda långsamt, annars håller det inte i längden, betonar Björn.
Som de flesta av oss vet hör bar kost och motion ihop för att få resultat, antingen det gäller att gå ner eller upp i vikt, få bättre kondition eller störe muskler. men det vettigaste är att ta en sak i taget - annars är risken stor att det blir pannkaka av alltsammans. Hälsoutvecklarnas råd är att börja med motionen.
- Börja med att tänka igenom din livssituation. Hur mycket tid är du beredd att sätta av, hur ser din vardag ut, hur mycket är du beredd att satsa. Hur ser dina mål ut. Man måste utgå från sig själv.
Styrka för alla
Alla människor mår bra av styrketräning anser John och Björn. Träningen behövs för skelett och muskler. Minst två gånger i veckan krävs för att det ska ge resultat. Men det måste inte ske på gym, man kan styrketräna med den egna vikten som motstånd.
Och kom ihåg att resultaten kommer snabbare än man tror.
- Först kanske det räcker med att promenera. Det är ett jättebra sätt att komma igång.
När motionen blivit en vana i vardagen kan det vara dags att gå vidare med kosten. För den "vanliga" människan, som inte vill nå eliten eller lever för att träna finns några enkla tumregler.
- Till att börja med: ät, säger Björn. Många inser inte att de faktisk äter för litet. Ät regelbundet, fem gånger per dag är bra. Och ät frukost!
De slår gärna ett slag för havregrynsgröten, men fil med smulad knäckebröd eller osötad müsli är också bra. De förespråkar den så kallade GI-metoden, där man äter mat med lågt glykemiskt index, som håller blodsockret på jämn nivå. De anser också att sockret är "farligare" än fettet - men här är det lätt att hamna fel.
Handlar om balans
- Om sockerdebatten leder till att folk tror att alla kolhydrater ska bort eller att det är fritt fram att vräka i sig vispgrädde, då blir det fel. Det handlar om balans.
Med regelbundna måltider, grovt bröd, minimalt med socker, rejält med frukt och grönt, bra fett som olivolja och fiskfetter kommer man långt. Och en sak till:
- Om chips är det bästa man vet kanske man ska unna sig litet då och då. Själen ska ha sitt också. Och det är bara du själv som kan avgöra om det är värt priset att äta det, eller om du hellre vill avstå.