2014 hittades spår av föroreningar vid fotbollsplanerna i Lotorp och det har i marken konstaterats arsenik och bly efter att det tidigare legat en impregneringsanläggning på platsen. Idag är området kring C-planen fortfarande avstängt och nu har kommunen fått ett godkännande på att genomföra en arkeologisk utredning på platsen för att se hur marken kan hanteras framöver.
– Det handlar om en enklare studie för att se om det finns några fornlämningar som måste skyddas efter den industri som låg vid platsen på 1600-talet. När studien har gjorts kan vi se hur vi kan gå vidare med området, säger Madeléne Lundén, miljöstrateg på Finspångs kommun.
Det kommer även att genomföras en markmiljöundersökning. Området sanerades första gången för snart 30 år sedan men prover 2014 och senare visade att den åtgärden var bristfällig. För ett par år sedan sanerades A-planen så att den kunde öppna upp för verksamhet igen, men det var bara en tillfällig lösning.
– Det schaktades bort ungefär 10 centimeter av marken och ny jord lades dit. Den åtgärden har gjort A-planen spelbar fram till 2022 och nu ska det utredas om en ny åtgärd måste göras innan den stora saneringen. Det måste bli en åtgärd där vi ser till att föroreningarna inte sprids till grundvattnet och att planen är spelbar i många år framöver. Idag finns det inga risker med att vara på området, säger Madeléne Lundén.
Både C-planen och området runt om är instängslade i väntan på att marken ska saneras. Exakt vilka hälsorisker som finns med att beträda marken är inte helt uträtt, men klart är att marken är kraftigt förorenad med främst arsenik.
– Målet är att få bort stängslet och kunna öppna upp hela det här området. Vi från kommunens håll vill satsa på området och vi har en dialog med fotbollsklubben för att det här arbetet ska bli det bästa möjliga. Jag vill även betona att om man själv har frågor kring arbetet med saneringen så finns det alltid en ansvarig för projekten, när det gäller föroreningarna i Lotorp är det mig man kan höra av sig till, säger Madeléne Lundén.
Den arkeologiska utredningen på plats beräknas ta en dag och sedan ska arbete göras med bland annat fördjupande kartstudier och att skriva en rapport. Enligt Länsstyrelsens underlag förväntas inte några viktiga fynd göras, vilket betyder att arbetet med saneringen kan gå in i nästa steg.