Lotorpsbon PO Edberg har fört en envis kamp i flera års tid. Han sysslar med flygfotografering och filmar från modellplan. I hans företagsverksamhet fotograferas exempelvis hus, gårdar, villor, fiskesjöar, bostadsbolags husbestånd och solceller.
– Det finns inte en människa med på bilderna. Det finns många saker som är mycket mer kränkande än flygfotografering, betonar PO Edberg.
Han fick rätt i förvaltningsrätten 2015 och kunde ägna sig åt verksamheten under hela sommaren samma år, men sedan överklagade datainspektionen domen. Högsta förvaltningsdomstolen beslutade att en drönare med kamera är en övervakningskamera.
Sedan dess har PO tillsammans med sitt juridiska ombud kämpat oförtrutet.
– Det har varit jättejobbigt och de juridiska processerna har kostat väldigt mycket pengar, men nu hoppas jag att det ska bli bra för alla, säger PO Edberg.
Drönarfrågan togs till regeringen som nu har föreslagit att ett särskilt undantag ska göras för drönare i kameraövervakningslagen. Företag och privatpersoner kan därmed använda drönare utrustade med en kamera utan att tillstånd krävs. Enskildas personliga integritet ska istället skyddas genom reglerna i personuppgiftslagen. Den som använder drönare med kamera måste vidta åtgärder för att övervakningen inte innebär en kränkning.
– Med detta förslag löser vi företagens problem och får en mer ändamålsenlig reglering, men ser samtidigt till att enskilda får ett fullgott skydd mot integritetskränkande övervakning, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på Regeringskansliets hemsida.
PO Edberg anser att undantaget borde kommit mycket tidigare.
– Jag har tappat alla mina kunder och har gamla grejer. Tekniskt sett utvecklas allt väldigt snabbt.
Lagförändringen föreslås träda i kraft 1 augusti.
– Troligtvis kommer jag fortsätta lite grann med företaget, åtminstone året ut.
PO har ingen förståelse för att flygfotografering har ansetts vara kränkande, i jämförelse med exempelvis mycket som läggs ut på till exempel Facebook, nuförtiden. Han påpekar att det gäller att hitta bra lösningar när det gäller integritet och att det kan vara bra med övervakningskameror.
– Man ska inte tro att alla är presumtiva brottslingar. Vi har överklagat till Europadomstolen, processen som sådan är felaktig i juridiskt perspektiv, konstaterar PO Edberg.