Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett museum i miniatyr

Dockskåpsmuseet i Lotorp är ett litet stycke designhistoria att upptäcka på en sommarutflykt. Där finns ett 60-tal dockskåp utställda och täcker epoken från 1900-talets början fram till i dag. Men egentligen skulle det inte bli ett museum.

En värld i miniatyr. Här är möbler av Berit Bergström och Nolbyn vars minityrmöbler såldes i affären på Sibyllegatan i Stockholm från 30-talet och fram till 70-talet.

En värld i miniatyr. Här är möbler av Berit Bergström och Nolbyn vars minityrmöbler såldes i affären på Sibyllegatan i Stockholm från 30-talet och fram till 70-talet.

Foto: Stina Titford

LOTORP2013-07-26 04:43

Dockskåp, tittskåp och miniatyrmiljöer lockar till sig fler och fler intresserade. Idag finns mässor, tidskrifter, kurser och föreningar som ägnar sig åt att bygga upp små hem. En av gästerna på vandrarhemmet i Lotorp heter Ingalill Lindgren och kommer från Stockholm. Hon går en lång stund inne på museet, tittar noga och länge. Här hittar hon inspiration till sin egen tillverkning. Hon tillverkar själv små "tittskåp" och bygger upp situationer i vardagen. Det kan vara en pub med människor som hon bygger upp. Hon och Ingegerd Carlborg, som driver Lotorps dockskåpsmuseum, hamnar snart i en ivrig diskussion om mässor och kurser som finns.

Lotorps egen miniatyrmästare

På Ingegärd Carlborgs museum finns dockhus med tidsenliga möbler från 1900-talets början från nästan alla decennier till i dag. Hennes samling tillhör en av de större i Sverige. Fler dockskåp väntar men får inte plats just nu.

– Jag har inte plats här nu. Egentligen skulle det inte bli något museum men det var så synd att ha allting i källaren, säger Ingegerd Carlborg.

Dockskåpen som tillverkats av bland andra Lundby, Brio och Lerro går alla att öppna.

Detaljerna

Dockskåpen visar små miljöer från svunna tider med teakmöbler, orangefärgade badrum, knallröda kök och marmorskivor i små byråer. En liten tavla föreställande kungen och drottningen hänger i ett litet hus. Det är fullt av detaljer att upptäcka.

– Jag har försökt möblera med tidsenliga möbler för varje hus. Jag har aldrig nyare möbler än den tiden skåpet kommer ifrån.

Läs mer i fredagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om