Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byggt gengasbil som körs på grillkol

Åke Blom och Pelle Åkeborg har byggt en gengasbil som körs på grillkol. "Vi tankar på macken fast vi köper grillkol", säger Pelle.

Byggt gengasbil. 85-årige Åke Blom demonstrerar hur gengasaggregatet fungerar.

Byggt gengasbil. 85-årige Åke Blom demonstrerar hur gengasaggregatet fungerar.

Foto: Magnus Johansson

LOTORP2015-06-26 07:00

Under andra världskriget användes gengas som fordonsbränsle i Sverige och Finland på grund av bristen på olja. Gengasen hade mycket stor betydelse för att hålla transporterna rullande.

I november 1940 fanns det 22 000 inregistrerade gengasbilar i Sverige. Vid samma tidpunkt året därpå var antalet 71 000.

– Det var vanligt med gengasbilar på 1940-talet. Jag har reparerat bilar sedan 1942 när jag var 13 år. Min far hade bilverkstad och jag fick göra det mesta, berättar 85-årige Åke Blom.

I dag är fordon som drivs av gengas sällsynta. Åke och Pelle har arbetat sedan i höstas med att bygga gengasbilen av en Volvo 142:a av 1973 års modell.

– Vi hittade ett gengasaggregat som legat i 70 år på en loge i Locknevi som vi renoverade. Jag har haft lite komplikationer med hjärtinfarkt och operation, men sedan i höstas har vi jobbat fyra kvällar i veckan med bilen, säger Åke Blom.

Till skillnad mot andra fordon körs den på grillkol(!).

– Fyra säckar grillkol går att köra på i ungefär sex mil. Det väcker stort intresse när vi berättar vad vi byggt för bil, säger Pelle Åkeborg.

Nyligen prisades deras bygge vid Locknevi classic motorshow.

– Det var som en bisvärm med folk runt oss hela dagen som ställde frågor. Många unga grabbar var jättenyfikna. Alla undrar hur den fungerar, säger Åke.

Pelle lyfter fram Åkes noggrannhet och duon påpekar att de fått leta överallt i jakten på material för att färdigställa fordonet.

– Folk kallar oss Åsa-Nisse och Klabbarparn. De höll också på med gammaldags experimenterande och det pös och rök om deras grejer.

De beskriver skillnaden mellan gengas och andra bränslen.

– Gengas är förnybar energi. Det tar cirka tio minuter att komma iväg, aggregat ska rensas ur. Man får inte samma motoreffekt, men inte långt ifrån, säger Pelle.

Det är ytterst ovanligt att gengasbilar rullar på vägarna nuförtiden.

– Det finns inte alls många. Vi vet ingen annan i Finspångstrakten. Det var visst en person i Tjällmo som gjort ett aggregat.

Folkbladets reporter fick under en provtur bevittna att gengasbilen fungerar fint på vägarna.

– Det har varit som ett gubbdagis och en fröjd att få hålla på här i verkstadslokalen i Lotorp. Vi har gjort det av nostalgiska skäl som en rolig grej för att visa hur det var förr i tiden. Jättekul att vi fått så mycket respons, konstaterar Åke Blom och Pelle Åkeborg.

Gengas

Namnet är en kortform för generatorgas. Det är en gas som uppstår vid ofullständig förbränning av trä eller kol. Den består huvudsakligen av kolmonoxid, vätgas, metan och koldioxid. Gengasen är på grund av sitt innehåll av kolmonoxid giftig innan den förbränns. Innan gengasen kommer in i motorn behöver den renas, vilket traditionellt sker i fyra steg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om