De kraftiga protesterna riktar sig mot det statligt ägda energibolaget Vattenfall som planerar att öppna nya brunkolsgruvor i östra Tyskland.
– Om gruvorna öppnas kommer flera byar att tvångsevakueras och 3 400 människor måste flytta från sina hem, säger Rose-Marie Olsson.
Hon har arbetat som värvare för Greenpeace sedan 2008 och reste nyligen med ett 50-tal personer från Sverige till Kerkwitz. Där samlades 7 500 personer i alla åldrar, från stora delar av världen, och skapade en lång kedja som sträckte sig mellan två brunkolsgruvor.
– Brunkol är den smutsigaste energikällan som vi har. I de planerade gruvorna ligger det 1,2 miljarder ton brunkol. Det motsvarar ett koldioxidutsläpp på 1,2 miljarder ton. För varje svensk medborgare blir det 125 ton per person.
På plats fick hon se massor av vackra byar och naturområden som riskerar att förstöras.
– Vi lyssnade på lokalbefolkningen som är förtvivlade. De sätter sitt hopp till oss. Man blir väldigt rörd. Samtidigt ger det kraft och energi att se så många människor åka från hela världen och visa sitt ställningstagande, säger Rose-Marie Olsson.
Hon påpekar att brunkolen släpper ut stora mängder tungmetaller som arsenik, kvicksilver och kadmium. Ämnen som förgiftar människor och naturen.
– Flera hundra personer dör varje år av luftföroreningarna nära gruvorna. Jag ifrågasätter starkt att Vattenfall får lov att fortsätta med en utökning av brunkolsbrytningen. Jag tycker regeringen borde ändra ägardirektiven och stoppa dessa planer.
Läs mer i tisdagstidningen