Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnens fotbollsplaner avstängda

Lotorps IF växer och har drabbats hårt när två av klubbens tre planer har stängts på grund av arsenikföroreningar. Klubben har tröttnat på att vänta och vill ha svar från kommunen hur problemen ska lösas.

Anders Molund, ordförande Lotorps IF, ville ha svar från kommunledningen hur de tänker kring de arsenikdrabbade fotbollsplanerna.

Anders Molund, ordförande Lotorps IF, ville ha svar från kommunledningen hur de tänker kring de arsenikdrabbade fotbollsplanerna.

Foto: Mikael Grip

LOTORP2018-09-26 22:00

Det är full fart på B-planen i Lotorp. Barn, tränare och bollar far iväg åt alla håll och kanter. Precis som det ska vara. Men det är trångt, mycket trångt. Cirka 200 barn och ungdomar i 5-14-årsåldern ska samsas på en begränsad yta.

– Det är sju trupper som delar på den här ytan. Sammanlagt har vi nio lag i olika serier. På fyra år har tre planer blivit en, sex omklädningsrum har blivit fyra och två duschrum har blivit ett. Det är trångt och glatt, men inte praktiskt. Vi har inte hela föreningen samlad i vardagen (seniorlagen tränar på Arena Grosvad) och framtiden känns tung. Vi är gisslan i arseniken, sa en mer eller mindre bedrövad Anders Molund, ordförande i Lotorps IF.

Klubben bjöd i veckan in politiker och tjänstemän för att på plats få klubbens verklighet beskrivet för sig.

– Tjänstemännen är välvilliga när vi diskuterar med dem. Men sedan händer det ingenting och vi har tröttnat. Det är 50 månader sedan C-planen stängdes av och sju månader sedan A-planen rönte samma öde. Varför tar det så lång tid?, frågade sig Anders Molund och en hel klubb.

Efter en rundvandring blev det fortsatta diskussioner i klubbstugan där någon, som av en händelse, klippt ett timglas mitt på den avstängda A-planen.

– Klipp A-planen nu, så kan vi använda den i vår i väntan på att utredningen ska bli klar. Vi tar på oss ansvaret själva, sa Molund med adress till kommunledningen.

Den uppmaningen fick han svar på direkt.

– Det går helt enkelt inte. Vi måste följa det regelverk som finns och kan inte som kommun ta några genvägar. Att klippa gräsplanen och låta er spela här i väntan på att utredningen ska bli klar kommer inte att hända, var kommundirektör Anders Axelssons tydliga budskap.

Huvudstudien ska komma fram till vilka avgränsningar som behövs, riskbedömningar, åtgärder och om det går att utkräva något ansvar från något företag för de föroreningar som finns.

– Prov kommer att behöva tas med grävmaskin på planen, så det kommer inte gå att spela där i vilket fall som helst, flikade Jonny Sävenhed, från bygg- och miljöenheten in.

En tanke är att kommunen ska anlägga en konstgräsplan där den nuvarande arseniksmittade A-planen ligger.

– Så kan det kanske bli. Men vi kan inte upphandla något när vi inte vet vilket resultat huvudstudien kommer att ge. Det vet vi först i mars eller april nästa år. Först då kan vi komma vidare i den processen, sa kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

Frågan om hur prioriterad Lotorps IF och de arsenikdrabbade fotbollsplanerna är i kommunhuset kom också upp.

– Vi har fått en resursförstärkning i kommunen som bara jobbar med förorenade områden. Det finns många förorenade områden, inte bara de som finns i Lotorp. Vi blir hela tiden bättre på det här, poängterade Helené From, samhällsbyggnadschef.

Ulrika Jeansson fortsatte på den tydliga linjen.

– Bara att vi är här så många som vi är ikväll, visar att vi bryr oss, annars kunde vi valt att prioritera något annat, sa hon.

När A-planen kan vara spelbar igen, oavsett konstgräs eller inte, blev hängande i luften.

– Till säsongen 2019 kommer det inte att finnas någon ny A-plan. Sedan beror det helt på vad huvudstudien kommer fram till. Först då kan vi komma tillbaka med en rimlig tidsplan, sa Ulrika Jeansson.

Under tiden får Lotorps IF och deras medlemmar hantera situationen så gott det går.

– Det var en del klara besked, även om det inte var speciellt positivt, så är det ändå bättre med tydliga besked. Vi får helt enkelt vänta och se, sammanfattade Anders Molund träffen med politiker och tjänstemän.

Bakgrund

På området har det tidigare funnits en impregneringsanläggning där man impregnerat slipers och telefonstolpar med CCA-medel, bestående av koppar, krom och arsenik. På grund av den verksamheten förorenades marken i anslutning till impregneringsanläggningen.  Området är sanerat för 25 år sedan. Uppenbarligen finns det brister i den saneringen. Arsenik är ett mycket giftigt halvmetalliskt grundämne. Ämnet används idag främst i insektsgifter och andra bekämpningsmedel. Arsenik användes också flitigt inom tryckimpregnering av trä, men har fasats ut till förmån för mindre miljöfarliga alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!