Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Luther kom till Krokek

Bröd av olika slag har en central roll i det insamlingsarbete som bedrivs i Kolmårdens församling inom Svenska kyrkan.

Mycket jobb. Inga Rauker.

Mycket jobb. Inga Rauker.

Foto: Widar Andersson

Loppis2017-02-26 14:00

När Folkbladet kom till Orrekullagården i Krokek på lördag förmiddag så var det många människor som bar på påsar med mat- och kaffebröd som de köpt.

Sedan 1984 bjuder församlingen in till loppis en gång om året. Evenemanget går alltid av stapeln på lördagen i vecka 8. Det är en grupp på 30-35 personer som ser till att allt det görs som behöver göras för att få en loppis att fungera.

– Syftet med det vi gör är att samla in pengar till Svenska kyrkans internationella arbete; det som tidigare hette Lutherhjälpen, berättade Birgitta Hasselrot som ingår i den "lilla ledningsgruppen" för verksamheten.

Just nu är det en intensiv tid i församlingen.

– Utöver loppiset idag så har vi även en "Brödmässa" på Midfastosöndagen 19 mars och den 25 mars genomför vi en "våffeldag" i Sandviken i samarbete med båtklubben som låter oss vara i båthuset invid bryggan, berättade Birgitta Hasselrot.

En som hade mycket att stå i på Orrekullagården denna lördag var Inga Rauker. Till vardags arbetar hon som diakoniassistent i Norrköpings församling. Men nu är hon här som frivillig. Hon unnade sig ett par minuters rast och kommer ut från köket för att prata med Folkbladet. Inga har precis flyttat in till Norrköping och kommer på så vis närmare sitt arbete.

– Vi ser i diakonin att det är många ensamstående som har det besvärligt och ibland vill ha hjälp med pengar till hyror och till mat, berättade Inga Rauker. Hon blev själv ensamstående med fyra barn 1999 så hon har fått känna på.

– Det var skilsmässan som förde mig in till diakonin. Tidigare arbetade jag i vården men som ensam med alla barnen klarade jag inte av att arbeta alla de helger och kvällar som krävdes, sa Inga.

Hon har varit med att arrangera loppis på Orrekullagården många gånger.

– Brödet som vi hjälps åt med att baka har alltid en strykande åtgång. Det är samma varje år, berättade hon.

Lisa Linderoth är präst i Kolmårdens församling. Som "kaplan" har hon också ett särskilt ansvar för församlingslivet i Krokeks kyrka, en av församlingens fyra kyrkor. Hon ställer gärna upp på en bild bredvid en staty av Martin Luther som står i loppislokalen.

– Jag kommer ursprungligen från Ångermanland men nu har jag verkat här i församlingen i sex år, sa Lisa Linderoth til Folkbladet.

I de välfyllda lokalerna stötte vi samman med bland många andra Christina Andersson som hade fullt upp som fikabrödsförsäljare och med Marianne Bengtsson och Berit Paulin som stod vid ett av stånden på kyrkans loppis.

De tillhör "kärntruppen" i församlingen och deltar bland annat i den "kyrkliga slöjden" och i "språkkaféet" för nyanlända på måndagarna.

Moderatpolitikern Gunnar Bredin är en aktiv medlem i Kolmårdens församling. Han berättade att han nu gör sista året i kyrkopolitiken.

– Jag lämnar uppdragen i stiftet och i kyrkomötet. Men jag blir kvar som kyrkvärd i Krokek och hoppas också fortsätta i kommunalpolitiken på olika sätt. Det är lokalpolitiken som sluter cirkeln för mig, sa Gunnar Bredin.

Lutherhjälpen

Lutherhjälpen var en hjälporganisation inom Svenska kyrkan som bedrev utvecklingsarbete, påverkade i rättvisefrågor och utförde katastrofinsatser. År 2008 slogs Lutherhjälpen samman med Svenska kyrkans mission (SKM), vilka nu bedriver verksamhet under namnet Svenska kyrkans internationella arbete. Lutherhjälpen grundades 1947, för att arbeta inom Europa i spåren efter andra världskriget, till skillnad från Svenska kyrkans mission som främst arbetade i andra världsdelar, men Lutherhjälpen kom så småningom att verka över hela världen. Lutherhjälpen var ursprungligen en del av Lutherska Världsförbundets svenska sektion. Lutherhjälpen var även namnet på den tidning som organisationen gav ut.

Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!