Att ha lönesamtal med chefen kan vara nervöst. Det är så mycket man vill få fram och det gäller att uttrycka sig smart. Men hur gör man för att samtalet ska bli så bra som möjligt. Plus tog kontakt med en rutinerad räv som förhandlat lön många gånger. Pia Kalén, ombudsman på Unionen.
– Egentligen är varje lönesamtal unikt. Du har säkert ett speciellt förhållande till din chef som bygger på erfarenheter er emellan. Det ska du ha med dig. Samtidigt, om lönesamtalen fungerar som de ska, så är det viktigt för dig att fundera innan vad du vill ha sagt. Tänk igenom det. Gå igenom argumenten med en kompis eller högt för dig själv innan. Min erfarenhet är att det blir ett bättre samtal om du är förberedd. Fundera hur samtalet kan bli. Hur din chef brukar tänka och argumentera, säger hon.
Att vara förberedd handlar exempelvis om att fundera igenom hur man själv har fungerat under året som varit. Om man uppnått det som man varit överens om med arbetsgivaren. Men kanske också om att fundera över om man gjort något mer som har betydelse för jobbet.
– Ett sätt att förbereda sig är också att läsa på löneavtalet och se vad det innebär. Det kan finnas saker i avtalet som är extra bra att veta till mötet med chefen, säger Pia Kalén.
Mycket handlar alltså om att berätta om sig själv och visa vad du själv gjort för att motivera en högre lön. Pia Kalén trycker flera gånger på vikten av att inte jämföra sig med andra. Hon tror inte att det är någon bra taktik.
– Arbetsgivare brukar inte gilla när du använder den taktiken. Du ska också låta bli att tala i allmänna ordalag. Använd inte ord som ”man” och ”vi”. Lönesamtalet handlar om dig. Fundera över vad du gjort under året och hur det har bidragit till företagets verksamhet. Det är dig det handlar om. Glöm inte det, säger hon.
Men hur möter du en arbetsgivare som talar om ekonomi och om att det aldrig går att ge mer än vad avtalet sagt?
– Det är förstås svårt. Och jag tycker alltid att du ska vara medveten om den ekonomiska situationen när du talar om lön. Men samtidigt är det ett tecken på brister i lönepolicyn när det aldrig går att gå utanför ramarna. Ett bra lönesamtal handlar också om att det funnits bra utvecklingssamtal. Lönesamtal borde ske förutsättningslöst, säger hon. Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200494