Topp tio när vi påsktittar i Finspångs navel

Påskafton är en känslomässigt märklig dag varje år; inklämd som den är mellan långfredagens lidande och påskdagens livsglädje.

Faik bandys Dennis Pacsay deltog i sitt sjätte VM för det ungerska landslaget. Den här gången bar det av till Irkutsk i Sibirien.

Faik bandys Dennis Pacsay deltog i sitt sjätte VM för det ungerska landslaget. Den här gången bar det av till Irkutsk i Sibirien.

Foto: Mikael Grip

Lokalred2020-04-11 12:00

 I år är lördagen mellan fredagens död och söndagens återuppståndelse inte bara märklig utan kanske också ett hoppfullt tecken om en återgång till påskhelger fester, släktträffar och fyllda kyrkor. 

I avvaktan på detta kan Folkbladet denna påskafton - där många är ofrivilligt avskilda från vänner och bekanta - bjuda på lite Finspångskt navelskåderi. Vad är Finspång känt för ute i den stora världen? Vilka är de högst rankade träffarna när man skriver "Finspång" i sökrutan på den gigantiska sökmotorn Google på internet?

Här är en lista:

1. Finspångs kommun ligger överst. Vilket är ett gyllene tillfälle berätta något om Finspångs stiliga kommunvapen från 1944. Utseendet är starkt kopplat till Finspångs historia av järnhantering och av familjen De Geer. 
Vapnets nedre del härstammar från De Geers vapen med fem röda rutor på ett silverfält. De franska liljorna sägs ha tillkommit ”som ett särskilt nådervedermäle av franske kungen Louis XI för "utmärkta insatser i kriget”.

2. Industrin har förvisso en stor plats även i den första punkten på listan. I wikipedia som kommer på andra plats dominerar industrin starkt: "Finspång är en gammal bruksort med flera större industrier, bland andra Siemens Industrial Turbomachinery AB, Gränges, SAPA och SSAB."

3. På tredje plats hittar vi Handelsbankens webbplats.

4. På den i idrottssammanhang så retliga fjärdeplatsen finns Vårdcentrum Finspång: "I juni 2015 beslutade Region Östergötland att bygga ett nytt vårdcentrum i centrala Finspång. Bygget startade hösten 2017 och vårdcentrum beräknas stå färdigt runt årsskiftet 2020-2021."

5. Fastighetsbolaget Amasten återvinns på femte plats. Bolaget hade vid vår koll tidigare i veckan 10 lediga lägenheter varav de flesta på Östermalm.

6. Miljöpartiet är det minsta partiet i Finspångs kommunfullmäktige. Gudrun Skoog har partiets enda mandat i den folkvalda församlingen. På Google är Miljöpartiet dock först av alla partier.

7. Finspångs främsta elitlag FAIK Bandy lägger beslag på sjundeplatsen. 

8. Gymmet Aktiv Hälsocenter hittar vi på plats 8.

9. Friluftsfrämjandet i Finspångs hemsida tar den nästa sista platsen på topplistan.

10. Pensionärernas riksorganisation PRO i Finspång lägger beslag på den tionde platsen.

Med denna högst ovetenskapliga titt i Finspångs navel önskar vi alla en glad påsk!

Finspångs kommunvapen, stiligt och anrikt som få.
Finspångs kommunvapen, stiligt och anrikt som få.
Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!