Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det började med den gamla kyrkogården – blev en bok

Det började med intresset för en övergiven begravningsplats och slutade med en bok.

Ann-Britt Wrenner är nu klar med nya boken om Folkström.

Ann-Britt Wrenner är nu klar med nya boken om Folkström.

Foto: Sören Boström

Lokalred2021-12-07 14:00

Det handlar om Finspångsbon Ann-Britt Wrenner, som nu skrivit klart boken "Folkström - Berättelsen om ett järnbruk och om dem som bodde där".

– Jag ville veta mer om den gamla kyrkogården vid Folkströms kyrka, eftersom jag är historiskt intresserad, berättar Ann-Britt Wrenner. 

– Och jag hittade så mycket fakta om både kyrkogården och Folkström som ort, att jag började skriva en bok om Folkström. Och nu är boken klar!

Är det din första bok?

– Ja, så det känns förstås jätteroligt att den nu är klar och det ska bli spännande att få börja visa upp den för folk, säger Ann-Britt Wrenner som nyligen besökte arrangemanget "Jul på Lantbruksmuseet" i Ljusfallshammar och visade upp och berättade om sin nya bok.

Så boken handlar inte bara om den gamla kyrkogården i Folkström?

– Nej, den gamla kyrkogården blev inkörsporten för mitt intresse för Folkström i stort. Så boken handlar i kronologisk ordning om Folkströms Bruk och järnhanteringens epok och fram till våra dagar.

– Jag har bland annat skrivit tre kapitel om det gamla bruket under 1800-talet, om gamla seder som man hade på den tiden och hur Folkström såg ut på 1800-talet och ända till nedläggningen av bruket.

Var har du hittat alla uppgifter du har med i boken?

– På olika håll. Bland annat har jag läst Ljusfallsbon Åke Edengrens tolkningar av de dagböcker som brukspatronen Wessrin skrev i Folkström på 1800-talet.

– Och mycket av dessa tolkningar från dagböckerna har jag tagit med i den här boken.

– Jag har även pratat med flera personer som är uppväxta i Folkström, exempelvis Inge Lindberg, som också har gett mig mycket stoff till boken.

Det är en hel del fotografier med i boken också?

– Ja, dels gamla kort från förr i tiden, där mitt favoritkort är när unga flickan Greta står så stolt och visar upp sin nya cykel.

– Sedan har jag tagit med en del nytagna bilder från Folkström och dom har fotografen Johan Tell, som jobbar i Finspångs församling, tagit åt mig.

Begravningsplatsen, som först väckte ditt intresse för Folkström, finns väl också med i boken?

– Ja, givetvis, säger Ann-Britt Wrenner. Begravningsplatsen har fått ett eget kapitel i boken och de barn som begravdes där en gång i tiden.

Och själva Folkströms kyrka?

– Kyrkan har också fått ett eget kapitel om vad dom gjort och vad dom gör i kyrkan. Och givetvis berättar jag också om den unika orgeln som står i kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!