Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kyrkoherden i debatten om moskén

Sverigedemokraternas krav på en folkomröstning om moskébygget i Ektorp har gjort kyrkoherde Thomas Wärfman djupt bekymrad.

Värnar religionsfrihet. "Byggs den moskén går jag gärna dit och säger hej", säger kyrkoherde Thomas Wärfman i Norrköping.

Värnar religionsfrihet. "Byggs den moskén går jag gärna dit och säger hej", säger kyrkoherde Thomas Wärfman i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

LOKAL DEBATT2017-08-24 15:00

”Om vi skulle tillåta att en folkomröstning sätter stopp för byggandet av en religiös byggnad innebär det att vi skulle få ett annat land än våra grundlagar är satta att skydda. Det vore ett annat Sverige än det som är mitt”, skriver Thomas Wärfman i en debattartikel i NT.

I debattartikeln skriver han också att han gärna kommer på invigningen av en ny moské.

– Jag är för religionsfrihet och föreningsfrihet, säger Thomas Wärfman.

Som kyrkoherde i Svenska kyrkan har han inget egenintresse av att det blir en eller flera moskéer i Norrköping, säger han.

– Men om det finns muslimer i Norrköping som har intresse och resurser och vill samlas och bygga en moské och de får bygglov enligt alla lagar och regler – då är det bara att bygga.

– Det blir så knepigt att tänka sig att vi ska ha en folkomröstning. Vad är det vi röstar emot? Det bor redan muslimer i Norrköping och de har olika församlingar och föreningar där de faktiskt samlas till gudstjänst. Det pågår just nu. Vad är skillnaden om man gör det i ett hus som man bygger. Jag förstår inte egentligen vad den där folkomröstningen går ut på, för det pågår redan, säger Thomas Wärfman.

– Varför skulle inte de få bygga ett hus, en moské i deras fall, för att samlas till bön och gudstjänst, när andra får det?

– Jag är djupt bekymrad över folkomröstning i frågan.

– Många ger uttryck för att de är rädda för vad islam står för. Men då tänker jag att det är oerhört viktigt att se att islam precis som kristendom är en mycket komplex företeelse, och tar sig väldigt många olika uttryck, säger Thomas Wärfman.

– Det är klart att det finns förfärande exempel på hur islam tar sig uttryck, men det betyder inte att alla muslimer är likadana eller att islam är ett entydigt begrepp. Precis som inom kristendomen finns det många olika inriktningar och många sätt att förhålla sig.

– För att bevara ett fritt och öppet samhälle så bör vi värna om ett fritt och öppet samhälle. Begränsar vi fri- och rättigheter för att värna fri- och rättigheter, då är vi själva med och tar bort dem. Det är det som är min poäng. Vill vi ha religionsfrihet då måste vi ha religionsfrihet, säger Thomas Wärfman.

Om svaret vid en folkomröstning om moskébygget vore nej, på vilken grund? säger han.

– Det är farligt nära till hands att tänka sig att man ska ha en folkomröstning om det ska få finnas kyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!