Hasse Cratz ger sig inte

Julklappar. Hasse Cratz från Lions visar de 600 julklapparna i lotteriet.

Julklappar. Hasse Cratz från Lions visar de 600 julklapparna i lotteriet.

Foto: WA

Löfstad2015-12-05 16:30

Jul på Löfstad är en tradition. Sedan 1984 har Lions klubb i Skärblacka förberett, arrangerat och genomfört de populära julmarknaderna på slottet. Massor av frivilliga och ideella insatser har lagts ner av medlemmarna och deras familjer för att få allt att fungera så bra som möjligt.

– Det tar sina timmar att så billigt som möjligt samla in en massa saker som därefter ska slås in till fina julpaket, sa Skärblackaprofilen Hasse Cratz till Folkbladet när vi besökte årets julmarknad under lördagen. Julklapparna är vinster i det stora jullotteriet som är viktigt för Lions inkomster.

– Ett bra år ger jul på Löfstad 50-60 000 kronor till vår hjälpverksamhet, berättade Cratz där han stod vid släden som var full av inslagna lotterivinster.

Hasse Cratz har minst ett finger med i det mesta som händer i Skärblacka. För dagen tar han det dock lite lugnt. För några veckor sedan genomgick han en större operation.

– Så vi får se om jag orkar vara lekledare för barnen lite senare i eftermiddag, sa Hasse Cratz.

Barbro Dahlberg "tror" att hon varit med och arbetat vid varje julmarknad på slottet sedan startåret 1984. I år står hon vid bordet där det säljs hembakt bröd.

– Det här brödet är verkligen hembakt. Det har bakats i hemköken hos våra medlemmar. Själv bakade jag till exempel 89 stycken Lussekatter i går kväll. Så jag har lite ont i ryggen idag, sa Barbro Dahlberg med ett stort leende.

En trappa upp i själva slottet underhöll Cecilia Flenhagen med klassiska julsånger. Cecilia är musiker och artist och har fullt upp i dessa dagar. Bland annat ingår hon i ensemblen för julshowen på Grand Hotel i Norrköping. Och det här med julsånger har hon närmast i blodet säger hon till Folkbladet.

– Jag hade äran att vara Norrköpings Lucia 2013. Dessutom har jag gått i musikklass ända sedan årskurs fyra. Så det har blivit många julsånger för mig. Och jag älskar att sjunga de gamla fina sångerna, sa Cecilia Flenhagen.

När det inte är julmarknad eller andra särskilda aktiviteter på Löfstad slott så är det intendenten och verksamhetsanordnaren Marie Nordeman och hennes kollegor på Östergötlands museum som står för verksamheten.

Folkbladet träffade Marie Nordeman och hennes kollega Eva Taleman inne i slottsbutiken i en av slottets flyglar. De båda hade fullt upp att serva alla kunder som ville handla i butiken. Vi smög åt oss en liten pratstund med Marie Nordeman. Hon berättade att det allt som allt är sex, sju personer som arbetar på Löfstad. Det är mycket som ska skötas.

– Verksamheten ska planeras, samlingarna ska vårdas, trädgården ska skötas, butiken ska hållas öppen, slottet ska städas och det är också en hel del administrativt arbete på ett museum. För att nu bara nämna något av allt det som vi har att omhänderta härute, sa Marie Nordeman.

Sedan 1926 då den sista privata ägaren Emilie Piper gick bort är det inget "herrskap" som bor på Löfstad slott.

– Men det bor faktiskt en familj här som hyr en lägenhet av museet, sa Marie Nordeman.

Skönsång på Slottet. Cecilia Flenhagen underhöll med julsånger vid flera tillfällen under lördagen.
Skönsång på Slottet. Cecilia Flenhagen underhöll med julsånger vid flera tillfällen under lördagen.
Piper och Lions

Jul på Löfstad

Lions Club Skärblacka bildades den 16 mars 1960, som fadder för klubben stod Lions Club Finspång. Klubben i Finspång har arrangerat Jul på Löfstad sedan 1984. Klubben består av drygt 30 medlemmar och verksamhet inriktar sig på att samla in pengar till behövande både lokalt och nationellt. Löfstad slott uppfördes 1630-1660 av fältmarskalken och greven Axel Lillie och hans hustru Christina Mörner. Gården hade tillhört släkten åtminstone sedan 1510. Slottet omges av trädgård och engelsk park, anlagd omkring 1800. Emilie Piper var den sista privata ägaren av slottet. Hon avled 1926 och enligt hennes sista vilja är Löfstad slott med alla inventarier sedan 1940 en del av Östergötlands länsmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om