Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Per-Olof i Bullerbyn

- Det är skönt att bo här i Bullerbyn!
Så säger Per-Olof Jonsson, 81, och avslöjar därmed att Norrköping har sin egen Bullerby, nämligen Loddby mellan Åby och Norrköping.

- Jag har bott här i Bullerbyn, det vill säga Loddby, sedan slutet av 1950-talet och trivts mycket bra, säger Per-Olof Jonsson, som är en av de sista i dagens Loddby som har minnen från arbetet på den sedan länge rivna massafabriken.Foto: Janne Forsby

- Jag har bott här i Bullerbyn, det vill säga Loddby, sedan slutet av 1950-talet och trivts mycket bra, säger Per-Olof Jonsson, som är en av de sista i dagens Loddby som har minnen från arbetet på den sedan länge rivna massafabriken.Foto: Janne Forsby

Foto:

LODDBY2006-01-12 06:00
- Loddby kallas allmänt för Bullerby av oss som bor här och det är förstås för att vi tycker att det är en riktig idyll, säger Per-Olof Jonsson, som är en av dem som bott längst i Loddby.
- Jag kom hit redan på 1950-talet och började jobba på Loddby Massafabrik, som nu är borta sedan länge. På den tiden jobbade alla som bodde i Loddby på massafabriken, men idag är det inte många kvar av de som har arbetsminnen kvar från fabriken.

Idag: Loddby
Men då var det väl nästan mer "Bullerbyn" i Loddby än idag, när det är rena idyllen?
- Ja, då var det lite mer liv och rörelse här på gatorna, eftersom alla gick fram och tillbaka till fabriken. Så idag är det mycket lugnare och behagligare här och något av en idyll.
En idyll som dock kanske ska byggas ut från dagens cirka 60 hushåll till ytterligare ett 40-tal?
- Ja, det finns planer på att bygga ytterligare ett 40-tal villor och det har vi här ute i samfälligheten inget emot, försäkrar Per-Olof Jonsson. Dock med det tillägget att vi i så fall kräver en egen infartsväg till det nya villaområdet, så att inte trafiken i den gamla byn här ökar kraftigt på framförallt Hagvägen, Allén och Fodervägen.
- Vi är måna om att det ska fortsätta vara lugnt och behagligt här i Loddby och av den orsaken har vi också koll på golfklubben, som bygger ut sin nya bana i Herstaberg, ut här mot Loddby. Det har vi inte heller något emot i princip, bara det inte innebär utökad biltrafik i området, men det tror vi inte det ska behöva bli, eftersom golfspelarna troligen fortsätter åka till klubbhuset i Herstaberg och sedan bara spela på golfbanan här bredvid Loddby villaområde.
Vad gjorde du på massafabriken?
- Jag arbetade som driftingenjör fram till 1974, då jag kom med i projektgruppen för nya satsningen på Bravikens pappersbruk. Så jag var inte i tjänst här i Loddby, när man rev fabriken här 1977, utan då jobbade jag redan på Braviken.
- Där upplevde jag mina roligaste år inom pappersindustrin, eftersom det kändes fantastiskt spännande att få vara med och bygga upp en ny pappersfabrik. Jag hann att uppleva igångsättandet av två pappersmaskiner, PM51 och PM 52, men inte den tredje pappersmaskinen innan jag gick i pension, säger Per-Olof Jonsson som dock fortfarande idag bor kvar i huset i Loddby, där han bott med familjen sedan slutet av 1950-talet.
- Vi har inte heller långt till Bråviken och det är många i Loddby som har och har haft båtar inne i Pjältån, varifrån man lätt tar sig ut i Bråviken, tillägger Per-Olof Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om