Vill starta friskola i Ljusfallshammar
En ansökan om att starta friskola i Ljusfallshammar postades i helgen till Skolverket. - Vi vill vara steget före, om kommunen tänker lägga ner skolan, säger Gunilla Malteskog, Sofia Arnell och Mari Aktner.
Mari Aktner med dottern Ellen hoppas på att den nuvarande skolan ska finnas kvar. Men hon vågar inte lita på det.
Foto:
Men föräldrarna i Ljusfallshammar känner sig inte säkra. De är övertygade om att förslaget om nedläggning kommer tillbaka. Därför ansöker de om att starta en friskola med förskoleklass och grundskola.
- Först sa politikerna att skolan skulle få två år på sig. Det togs bort. Men sedan kom det besked från förvaltningen att det inte går att driva skolan med färre än 35 barn.
Ny nedläggning?
Gunilla Malteskog, Sofia Arnell och Mari Aktner är övertygade om att nedläggningsförslaget kommer igen - och det snart.
- Redan till höstterminen 2005 finns det under 35 barn i skolan. Det håller i sig i två år. Sedan ökar elevantalet igen. Men den ökningen bryr sig kommunen inte om. Dom tar chansen att stänga skolan till höstterminen 2005.
De tre mammorna anser inte att den pedagogiska smärtgränsen går vid 35 barn.
- Skolverket sätter gränsen vid 20 elever för att starta friskola, och anser uppenbarligen att det går att bedriva pedagogisk verksamhet.
Ekonomisk förening
Redan i höstas började arbetet med att göra en ansökan om friskola. Första steget var att bilda en ekonomisk förening, med namnet Ljusfalls skolas ekonomiska förening, vars uppgift är att vara skolan huvudman. Gunilla, Sofia och Mari är med i styrelsen. Det är de som har arbetat med ansökan.
- Vi ansöker om att starta friskola till höstterminen 2005. Vi räknar inte med att få svar från Skolverket förrän till nästa sommar. Om kommunen stänger skolan till hösten 2005 är det viktigt att kunna komma igång på en gång.
I ansökan till Skolverket ska vissa bestämda uppgifter finnas med. Det gäller bland annat budget, lokaler och skolans inriktning.
- När det gäller lokaler så vill vi ju att den nuvarande skoaln ska fortsätta att vara skola. Om det inte går, har vi andra alternativ.
Budgeten utgörs av den kommunala skolpengen som i sin tur bygger på en prognos över elevantalet. Budget har lämnats för tre läsår Skolans profil är miljö, kultur hembygd. I ansökan har man också lämnat uppgifter om timplan, betygssystem och måltider. Bland mycket annat.
De tre kvinnorna tycker inte att det varit svårt att göra ansökan, däremot har det varit tidskrävande. Vissa delar har man fått hjälp med, t ex att göra budget.
Steget före
Efter allt arbete med ansökan finns det egentligen bara en sak de önskar: att de inte ska behöva sätta planerna i verket. För friskola är inte något självändamål.
- Vi vill helst ha den kommunala skolan kvar i Ljusfallshammar. Men om vi inte får det, då tänker vi agera.
Om Skolverket godkänner ansökan så gäller den ett år.
<B>+ Vad händer om det inte är tal om någon nedläggning just då?</B>
- Då blir vi glada. Men vi fortsätter att söka, ett år i taget. För vi litar inte på att politikerna låter oss ha skolan kvar. Och vi vill ligga steget före.