Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snart blir det full rulle på museet

I maj öppnar Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar för säsongen, men redan i april tjuvstartade man med några busslaster besökare.

Minimiljlö. Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuseet, visar hur man på en liten ytan kan visa en gammal miljö med salen, kammaren och köket.

Minimiljlö. Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuseet, visar hur man på en liten ytan kan visa en gammal miljö med salen, kammaren och köket.

Foto: Börje Gavér

Ljusfallshammar2018-04-26 18:30

När vi en förmiddag besökte museet hade en buss besökare redan varit där och en till väntades under eftermiddagen.

– Det är en drive vi har i år. Vi har redan ett 30-tal inbokade under säsongen, säger ordföranden i Lantbruksmuseet, Stig Andersson.

Förra året kom det 18 busslaster, så det närmar sig nästan en fördubbling under året. Det här kräver en ordentlig organisation.

– Det är två damer som sköter kök och servering med hjälp av fem grupper på totalt ett 50-tal personer samt ett tiotal värdar, berättar Inge Palmkvist, när vi träffas i den stora kombinerade restaurang-, kafé- och konferenslokalen i anslutning till museet.

Ett imponerande engagemang för en förening med 230 medlemmar. Till det kommer de två anställda Hans Pettersson och Melinda Balogh.

Förutom att ta hand om besökarna har medlemmar även bakat allt som serveras.

Även i övrigt har vinterns arbete under måndagarna, då mellan tio och 20 personer samlats, mycket handlat om att göra det komfortabelt för besökarna.

– När de kommer fram vill de ha en fika och besöka toaletten, säger Stig Andersson.

Redan under hösten 2017 hade gårdstoaletterna renoverats och nu kan man erbjuda en ny handikapptoalett. Handikapphiss finns sedan några år tillbaka. Även köket har rustats.

Lantbruksmuseet skickade ut cirka 700 inbjudningar, främst till pensionärsorganisationer. Det gav resultat. Flest busslaster kommer från Närke och Södermanland, men givetvis kommer det även bussar från Östergötland.

– Förra året hade vi omkring 4 000 besökare, där busslaster, tillställningar och enskilda var de olika delarna. Vi hade 1 000 ströbesökare, vilket vi tycker är en bra siffra, säger Inge Palmkvist.

Varje år försöker man också ha en nyhet att locka med.

– I år blir det jakt och fiske som får en egen miljö, säger Stig Andersson.

I tankarna finns också ett teknikrum där man samlar allt tekniskt som i dag finns utspritt över museet. Och i ett förrådsutrymme ser vi också en vacker kyrkorgel, som borde fram i dagsljuset. Kanske i en framtida monter med religiösa inslag.

Vi går en rundtur genom det imponerande museet, där traktorer och lantbruksmaskiner dominerar, men med många andra spännande inslag, som kök, smedja, dass, tvätt och byk, skomakeri med mera. Det finns något för alla.

Populärt inslag under året blir säkert Bondgårdens barn, där farfar kan visa hur man lekte förr.

Lantbruksmuseet

Museet består av fyra byggnader, varav ett såghus, två mindre byggnader samt en stor hall med läktare. Totalt 3 000 kvadratmeter.

Från skogs- och lantbruk finns en stor samling verktyg och maskiner som traktorer, vagnar och dylikt.

Museet visar livet på landet huvudsakligen under nittonhundratalets första hälft. Många föremål är dock ännu äldre. Det finns föremål från vardagslivet i hemmet och mycket hantverksutrustningar från olika yrkesutövare samt från torpar-, bonde- och affärsmiljöer.

Lantbruksmuseet startade 1993 och 25-årsjubilerar i år.

Under året arrangeras Valborg, Museets dag, Allsång, Bondgårdens barn och Bondgården förr.

Källa: nyalantbruksmuseet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!