Det är andra året i rad som en lantbrukare i Ljusfallshammar ansökt om skyddsjakt på sångsvan. I sin ansökan skriver han att över 200 svanar äter och trampar ned den höstsådda raps han sått.
I år har ansökan på skyddsjakt som beviljats av Länsstyrelsen överklagats av tre privatpersoner. I väntan på beslut från Förvaltningsrätten får inte jakten starta. Slutdatum för skyddsjakten är 15 april.
Lennart Strandesjö i Åby är en av de privatpersoner som överklagat.
– Jag reagerade då jag hörde om skyddsjakten på radio, berättar Lennart Strandesjö, som har fram till den 6 april på sig att komplettera sin överklagan.
Sångsvanen var nästan helt utrotad. På 1960-talet fanns endast 20 par i Sverige. Som alla vilda fågelarter är den fridlyst, speciellt under parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder.
Länsstyrelsens vilthandläggare Fredrik Näsman berättar att skyddsjakt på svan förekommer någon gång per år.
– Men det här är nog det första överklagandet vi fått in som jag känner till. Många anser att det är trampskador och skador på knoppar eller tillväxtpunkter som är det största problemet. Höstraps är en av de mer värdefulla grödorna som bönderna sår på året.
Skyddsjakten är villkorad med flera åtgärder som stegvis ska tas till före jakt, för att få bort fåglarna.
– Vi beslutar inte om skyddsjakten för att minska antalet fåglar, utan för att skrämma i väg det stora flertalet fåglar från fälten, säger Fredrik Näsman.