Då anordnades nämligen museet "Skogen förr och nu", en heldag med gamla och nya motorer av alla de slag, fika, marknad, musik och - ljud. Den gamla tändkulemotorn från 1930-talet som Bosse Karlsson "fått igång" och som nu låter driva den något äldre klingsågen från 20-talet, dånade, rök och förde allmänt liv. Något som för ett otränat öra lutar åt obehaglighetshållet, visade sig alltså vara ljuv musik för andra.
- Jag tycker det är vackert! De gamla gubbarna får tårar i ögonen, sade Bosse Karlsson där han stod omgiven av nyfikna besökare, som nickade instämmande.
Allt möjligt
Under sin verksamhetstid verkade just den här motorn vid en stenkross och ett sågverk. Då driven av råolja, numera körd på diesel.
- Det går att köra på all möjlig skit. Men vi väljer diesel, förklarade Bosse Karlsson och berättade att motorljudet påminner mycket om när han som grabb hälsade på sin morfar som drev ett sågverk i Oxbygget i Krokek.
- Vi sågade lite tillsammans också, i början av 60-talet. Det lät mycket då med!
Tresiffrigt
Under ett par års tid har de ideellt arbetande krafterna vid museet anordnat en temadag så här på höstkanten. Genom en hel del annonsering kunde de i år - för första gången - locka fyrsiffrigt med besökare!
- Jag är lite chockad, men det är otroligt roligt! Här finns mycket att se och lära för alla generationer, sade museets ordförande Inge Palmkvist.
Sven Persson, som för dagen visade hur tjärbränning går till, instämde:
- Jag brinner för att förmedla gammal teknik och lära yngre att använda den igen, sade han och förklarade att den gamla naturliga metoden att vinna tjära ur tall för att använda som träimpregnering börjar komma tillbaka då nyare former av impregnering förbjudits på grund av sitt giftiga innehåll.
Under dagen kunde besökarna även åka häst och vagn, gå tipspromenad, flanera runt bland marknadsstånden, fika eller lyssna på livemusik.