Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Premiär för äppeldag och bondemarknad

Det var många som lockades till Ljusfallshammar för att vara med om "Äpplets dag med bondemarknad", som i år hölls för första gången. I lördags var gårdsplanen vid Skogs- och lantbruksmuseet full av liv och rörelse.

Foto: Johan Gustafsson

LJUSFALLSHAMMAR2007-10-22 01:07
Cirka 400 betalande besökare letade sig till evenemanget i Ljusfallshammar på lördagseftermiddagen. Men eftersom barnen inte betalade något inträde var besöksantalet betydligt större än så. På eftermiddagen var parkeringen vid gårdsplanen full med bilar. - Det har fungerat kanonbra, säger Kristin Svensson i Ljusfallshammars byaråd. Det är över förväntan.- Det har varit mycket folk här idag, säger museiföreningens ordförande Anders Ivehammar. Det finns ju inte så mycket att göra så här års och vi har tur med vädret. Det varken regnar eller snöar.Det är byarådet som tillsammans med museiföreningen står bakom evenemanget. Och det fanns en hel del som erbjöds besökaren. Bland annat en bondemarknad med ett 15-tal försäljare och museet som hade öppet och visade sina samlingar. För barnen fanns hästar att rida på och även höns, kaniner och en ko att titta på. Museiföreningen hade dessutom sett till att ta ut några av sina antika maskiner på gårdsplanen, som man även provkörde. Veine Andersson och Mikael Lyberg förevisade en gengasklyv, som förr användes till att ta fram ved till gengasbilar. Det var populärt bland besökarna.- När det börjar brumma lite från maskinerna, då kommer det folk från alla håll, säger Veine Andersson. Äppelexpert
En av dagens höjdpunkter var när pomologen, eller enklare äppelexperten, Håkan Svensson, från Julita Gård, höll en föreläsning om olika äppelsorter, förökning, beskärning och äppelträdens sjukdomar. Ett 100-tal personer besökte föreläsningen.- Det är helt otroligt att det kommer så mycket folk hit ut på landet, säger Håkan Svensson. Det var precis fullt här. Som sektionschef på Julita Gård ansvarar han för parken, trädgården, kulturlandskapet och gårdens genbank. Genbanken består av 110 olika sorters äpplen fördelade på 130 träd. Det går nämligen inte att bevara fruktens kärnor, i en genbank, när det handlar om äpplen, berättar Håkan Svensson. Kärnorna och äppelträdet har inte samma genetiska uppsättning, utan skiljer sig lika mycket åt som en förälder och ett barn hos människor. Därför måste hela trädet bevaras för att bevara en viss äppelsort.Håkan Svensson har tillsammans med fotografen Kent Kastman skrivit en bok om äpplen, kallad "240 äppelsorter i text och bild". Det är ungefär hälften av alla sorter som finns i Sverige. Förutom de 400 till 500 vanliga sorterna finns dessutom en hel del sorter som bara finns lokalt. Att kunna alla är således nästan omöjligt.- Det var många som har haft med sig äpplen och ville veta vad det var för sorter. De flesta har jag klarat ut. Men inte alla. Det finns så förskräckligt många sorter, så det är inte helt lätt.Helt klart var att intresset för äpplen var stort i Ljusfallshammar den här lördagen. Men Håkan Svensson tycker att intresset för frukt- och äppleträd överhuvudtaget har ökat den senaste tiden. - Det är populärt med äpplen, det har fått en liten renässans nu, säger han. Det var en period när folk tyckte att träden mest stod i vägen för gräsklipparen, men nu förstår man trädens värde.Men sedan gäller det att ta till vara på äpplena också. Det har Veronika Axelsson, ordförande i byarådet, förstått. Inne i museilokalen står hon och ordnar papper i en pärm.- Vi håller på att samla in äppelrecept till en ny receptbok, säger hon. Det går tämligen bra. Byarådet har tidigare gjort receptboken "Goda kakor och tårtor från Ljusfallshammar 2006". Men den här gången är det alltså äppelrecept som gäller. Ett 15-tal recept på äppelbullar, äppelkakor, äppelpaj, ugnspannkaka med äpplen och matbröd med äpplen har samlats in. - Det är flera som sagt att de glömde ta med recept idag, så 20 recept blir det säkert, säger Veronika Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!